Унгария с условие към България по въпроса за Шенген. Будапеща

...
Унгария с условие към България по въпроса за Шенген. Будапеща
Коментари Харесай

На срещата на върха на ЕС: Унгария с условие към България по въпроса за Шенген

Унгария с изискване към България по въпроса за Шенген. Будапеща е поискала от България да отстрани таксата за транспорт на съветски газ, в противоположен случай ще наложи несъгласие върху приемането на страната в Шенген. Това стана ясно от думите на премиера Николай Денков в отговор на Българска национална телевизия. Премиерът е в Брюксел за среща на върха на водачите от Европейски Съюз, на която съществени тематики са разширението на съюза и обезпечаването на финансова помощ за Украйна.

Унгария, която в последно време заплашва с несъгласие редица значими решения на европейско равнище, е приложила същите способи и по отношение на България и въпроса за приемането ни в Шенген.

“Мисля, че е добре да се знае това. Унгария изпрати публично, въпреки и на ниско равнище известие, че в случай че не бъде отстранена таксата, те ще наложат несъгласие на Шенген. Така че взехме решение да не рискуваме в този миг с значими, въпреки и не бих споделил, че са решаващи стъпки, във връзка с Шенген ”, съобщи Николай Денков - министър-председател.



България е изпратила ново предложение до Австрия в опит да получи и контретна дата за сухопътните граници. Целта е да не се стига до вид, при който решенията за въздушния и сухоземен Шенген се взимат поотделно.

“Изготвили сме предложение, тази заран го видях, ще го изпратим на Австрия. Ще използваме и Европейската комисия като посредник в тези договаряния, тъй че продължаваме. Това, което не желаеме, е да оставаме заложници на решения, които нямат общо с общата логичност на развиване на Европейски Съюз. Така че това е, което се опитваме да реализираме - да избегнем нужда още веднъж да влизаме в решение на Европейския съвет, което изисква единогласие. Изготвили сме предложение, тази заран го видях, ще го изпратим на Австрия. Ще използваме и Европейската комисия като посредник в тези договаряния, тъй че продължаваме ”, сподели още Николай Денков.



България ще употребява срещата на върха да договаря за Шенген. Денков е разговарял през вчерашния ден с австрийския канцлер Карл Нехамер. Нидерландия към момента не е взела решение.

Българска национална телевизия: Господин Рюте, имате ли решение за Шенген?

Марк Рюте - министър-председател на Нидерландия: “Днес не. Надяваме се скоро ”.

Европейските водачи се надяват на последната за годината среща на върха да има решение за започването на договаряния за участие с Украйна и да бъде реализирано единодушие по какъв начин ще бъдат обезпечени обещаните 50 милиарда евро за Киев. Два значими въпроса, които унгарският министър председател Виктор Обран също блокира, пробвайки се да принуди Брюксел да размрази замразените фондове на страната си. Европейска комисия спря парите за Будапеща поради проблемите с върховенството на закона. Случайно или не, часове преди началото на срещата Брюксел отблокира част от фондовете за Унгария - 10 от общо 31 милиарда, само че позицията на Обран за Украйна към този момент остава непроменена.



фотоси: Българска телеграфна агенция

“Разширяването не е научен въпрос, а развой, учреден на законови обвързаности, който има условия. Поставили сме 7 условия и даже съгласно оценката на Европейската комисия 3 от 7 условия не са изпълнени. Няма потребност да се договаря за участие на Украйна сега. Тези условия не са измислени от Унгария, а от Комисията. По-добре късно да ни отблокират еврофондовете, в сравнение с в никакъв случай. Второ, тук сме не да вършим бизнес ”, съобщи Виктор Орбан - министър-председател на Унгария.

В началото на срещата украинският президент Володимир Зеленски се обърна посредством видеовръзка към европейските си сътрудници и ги прикани да не изпадат в колебливост, тъй като неналичието на решение би била премия за Путин.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР