Унгария привика вчера посланика на Украйна и обвини съседката си

...
Унгария привика вчера посланика на Украйна и обвини съседката си
Коментари Харесай

Унгария привика посланика на Украйна след акция на спецслужбите срещу етнически унгарци

Унгария привика през вчерашния ден посланика на Украйна и упрекна съседката си в тормоз, след акция на украинската работа за държавна сигурност против организация на етнически унгарци, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто.

Двете страни неведнъж са влизали в спор през последните години поради, съгласно Унгария, похищения над правото на живеещите в Украйна към 150 000 етнически унгарци да употребяват на родния си език, изключително в региона на образованието, след признатия през 2017 година в Украйна закон, който лимитира използването на малцинствени езици в учебните заведения, напомня Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Миналия месец Украйна не позволи на своя територия двама маджарски публични представители поради интервенция в локални избори. Унгария отхвърли това обвиняване.

Унгарското културно съдружие в Транскарпатия през вчерашния ден съобщи, че украинската работа за сигурност е обискирала централата му и дома на ръководителя му в търсене на доказателства за " действия за насилствена смяна на границите " и прикани украинските управляващи да сложат завършек на този, по думите му, " лов на вещици ".

Сиярто съобщи, че Унгария е изпратила митинг в украинското външно министерство и добави, че ще повдигне въпроса и на срещата на външните министри на НАТО през днешния ден.

" Недопустимо е една страна да желае да е част от трансатлантическата общественост и в това време трайно да тормози и да постанова напън върху малцинство от страна членка на НАТО ", съобщи Сиярто в страницата си във Facebook.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР