Унгария прие днес министъра на здравеопазването на Русия, в рядко

...
Унгария прие днес министъра на здравеопазването на Русия, в рядко
Коментари Харесай

Унгария прие руския здравен министър и заяви, че се стреми да запази отворени каналите за комуникация с Москва

Унгария одобри през днешния ден министъра на опазването на здравето на Русия, в рядко посещаване от страна на член на кабинета в Москва  в страна, членуваща в Европейския съюз и НАТО, съобщи Ройтерс. По този мотив Будапеща съобщи, че желае да резервира отворените канали за връзка с Москва, означи светганвтата информацинна организация, цитирина от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11018
Унгария, ръководена от националистическия министър-председател Виктор Орбан, е единствената членка на Европейски Съюз и НАТО, която към момента поддържа близки връзки с Москва, откакто Русия нахлу в Украйна през предходната година.

Русия към момента е главен снабдител на природен газ и нефт за Унгария, макар че Будапеща твърди, че се пробва да диверсифицира енергийните си доставки на фона на останалата част от Европейски Съюз, която значително е спряло изцяло вноса си от Русия.

Министърът на външните работи Петер Сиярто взе участие в взаимна конференция в столицата с гостуващия съветски министър на опазването на здравето Михаил Мурашко. Унгария желае да резервира " отворени канали за връзка " с Русия и да продължи " рационалното и прагматично съдействие ", съобщи той.



Сиярто осъди войната по общ метод и прикани за мирни договаряния, само че разкритикува доставките на оръжие за Украйна и не упрекна непосредствено Русия за нашествието. " Осъждаме войната по най-решителен метод, само че в това време считаме, че доставките на оръжие я удължават ", съобщи Сиярто, като акцентира, че Унгария няма да изпраща оръжие.

Съюзниците на Унгария в НАТО изпратиха оръжейни помощи на стойност десетки милиарди $, с цел да оказват помощ на Киев да си върне териториите, завзети от Москва.

Сиярто също по този начин съобщи, че чака съветската държавна нуклеарна компания " Росатом " да построи два нови реактора в унгарската АЕЦ " Пакш " до 2030-2031 година, както е контрактувано в съглашение от 2014 година, което досега обаче е било изпълнено с огромни закъснения.

По отношение на атомната електроцентрала Мурашко съобщи: АЕЦ " Пакш " е план, който осъществяваме дружно, и двете страни са заинтригувани от реализирането на този план в сходство със съглашението.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР