Унгария поиска от изпълнителната власт на Европейския съюз да започне

...
Унгария поиска от изпълнителната власт на Европейския съюз да започне
Коментари Харесай

Унгария иска от ЕС да вземе мерки срещу българската такса за транзит на руски газ


Унгария изиска от изпълнителната власт на Европейския съюз да стартира правосъдна процедура против България поради налога, който неотдавна наложи върху съветския природен газ, преминаващ през нейна територия, сподели министър от държавното управление в петък.

България към този момент разгласи, че данъкът, който наложи през октомври, ще понижи привилегированото състояние на съветската държавна енергийна компания Газпром в Югоизточна Европа и ще възпре съветското въздействие в района.

Но данъкът разгневи прилежащата на България Сърбия, както и другата членка на Европейски Съюз Унгария, които са мощно подвластни от съветския газ, приближаващ най-вече през Турция и България посредством тръбопровода " Турски поток ".

Във видеоклип във Фейсбук унгарският министър по въпросите на Европейски Съюз Янош Бока сподели, че е изпратил писмо до Европейската комисия, призовавайки я да стартира процедура за нарушаване против България, първата евентуална стъпка, която блокът може да употребява, с цел да подсигурява, че законите му се съблюдават от членовете страни.

Бока се оплака, че страната ни е наложила налога, без първо да се съветва с Унгария, и че съгласно него мярката е в нарушаване на законите на Европейски Съюз за митниците и търговията.

„ Българската енергийна такса заплашва съществено енергийната сигурност на Унгария и на целия район “, сподели Бока и добави, че Унгария е подготвена да отнесе въпроса до най-висшия съд на Европейски Съюз преди края на годината, в случай че не бъде стартирана процедура за нарушаване.

Повечето страни в Европа значително са се отказали от съветския газ, откогато Москва стартира нашествието си в Украйна през февруари 2022 година Но Унгария лобира интензивно в Москва за обезпечаване на по-изгодни газови покупко-продажби през 21-те месеца от началото на войната.

Данъкът, който постанова такса от 10 евро (долара) на мегаватчас върху преноса на съветски газ, беше разискван от Европейски Съюз през октомври, само че не беше реализирано решение дали е подобаващ.

Българското държавно управление съобщи, че не чака данъкът да докара до по-високи цени за Унгария и Сърбия, а до по-малки облаги за Газпром.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР