Унгария няма да участва в никакви инициативи на ЕС, свързани

...
Унгария няма да участва в никакви инициативи на ЕС, свързани
Коментари Харесай

Унгария няма да участва в доставки на оръжие за Украйна

Унгария няма да взе участие в никакви начинания на Европейски Съюз, свързани с доставка на оръжия за Украйна. Това сподели министърът на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария Петер Сиярто в неделната стратегия на радиостанция Kossuth.
Той означи, че „ Унгария продължава да не желае да взе участие в политически и финансови дейности, които включват доставка на повече оръжия за Украйна “. „ Колкото повече оръжия се изпращат там, толкоз по-дълго ще продължи войната, колкото повече хора ще загинат, толкоз по-голям е рискът от заличаване и по-нататъшно разпространяване на военните дейности “, изясни шефът на външното министерство. „ От страна на Унгария просто не може да става въпрос за доставка на оръжия, присъединяване в тях и взимане на нужните решения за това “, акцентира Сиярто. Според него, „ в случай че европейските политици бяха отделили даже на половина толкоз време за запазване на мира, що се касае за доставки на оръжия, тогава бихме могли да кажем, че бяхме по-близо до мира и успяхме да защитим живота на стотици хиляди хора.
На 18 март външните министри на Европейски Съюз на среща в Брюксел утвърдиха нарастване на Европейския фонд за мир с 5 милиарда EUR за даване на военна помощ на Украйна, в това число финансиране на доставката на оръжия и военно съоръжение. Унгария се въздържа да вземе това решение, заявявайки, че не носи отговорност за това и няма да отделя средства за тази цел. Както сподели Сиярто тогава, Унгария ще отдели 50 млн. EUR за този фонд, само че нейният принос ще бъде употребен по свое убеждение - не за военна помощ на Украйна, а да вземем за пример за подсилване на сигурността на Западните Балкани.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР