Унгария не одобри изплащането на следващия транш от военна подкрепа

...
Унгария не одобри изплащането на следващия транш от военна подкрепа
Коментари Харесай

Унгария сложи вето на военната помощ за Украйна

Унгария не утвърди изплащането на идващия транш от военна поддръжка за Украйна, предоставена в границите на Европейския механизъм за поддръжка на мира (ЕМПМ), заяви Ройтерс като се базира на представител на държавното управление в Будапеща.

Фондът, основан през 2021 година, е извънбюджетен инструмент, ориентиран към възстановяване на способността на Европейски Съюз да предотвратява спорове, да построява мир и да укрепва интернационалната сигурност. От началото на войната той служи като главен източник на средства за възнаграждение на страните, които дават свои оръжия и муниции на Украйна. Съгласието на всички е належащо, с цел да се изплатят средства от ЕМПМ.

" Унгария не е съгласна с обстоятелството, че Европейски Съюз, дружно с други съществуващи принадлежности, употребява Европейския механизъм за поддръжка на мира само във връзка с Украйна, защото това не разрешава насочването на задоволително средства за поощряване на ползите на Европейски Съюз в други области ", се споделя в имейл до Ройтерс от държавната пресслужба. Будапеща счита, че парите би трябвало да отидат вместо това към Балканите или Северна Африка.

Европейски Съюз е дал общо към 3.6 милиарда евро за военна поддръжка за Украйна до момента през този фонд, който се попълня от вноските на страните членки. Унгария отхвърли да даде каквото и да е военно съоръжение на своята съседка Украйна, която беше нападната от съветски сили през февруари 2022 година, напомня Ройтерс. Правителството на Виктор Орбан неведнъж заплашваше с несъгласие европейски наказания против Русия, само че в последна сметка поддържа всички ограничения, контрактувани до момента, като се изключи санкционирането на съветския патриарх.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР