Унгария не е успяла да приеме обещаните реформи в областта

...
Унгария не е успяла да приеме обещаните реформи в областта
Коментари Харесай

Брюксел реже еврофондовете на Унгария

Унгария не е съумяла да одобри обещаните промени в региона на върховенството на закона, реши Европейската комисия в сряда, поставяйки под въпрос милиарди евро от Европейски Съюз за Будапеща, написа европейската редакция на американския вестник " Политико ".

Решението идва на фона на спора на Европейската комисия с държавното управление на Виктор Орбан относно отпущането както на 7,5 милиарда евро постоянни заплащания от Европейски Съюз, по този начин и на 5,8 милиарда евро безплатни средства за възобновяване от пандемията - пари, които Европейски Съюз краткотрайно замрази заради опасения за отстъплението на демокрацията в Унгария.

Въпреки че Комисията в сряда предложи да се утвърди проектът на Унгария за консумиране на нейните средства за възобновяване, беше ясно, че страната в действителност няма да получи парите, до момента в който не приложи 27 съответни промени, гарантиращи върховенството на закона.

Междувременно Комисията заключи също, че Унгария не е изпълнила предишния ангажимент да одобри 17 промени в региона на върховенството на закона, които са нужни за достъп до 7,5 милиарда евро фондове на Европейски Съюз, блокирани според механизъм, допускащ на Европейски Съюз заледяване на средства при риск от корупция.

Това решение изненада мнозина. Още предходната седмица се очакваше Брюксел и Будапеща да се спогодят за отпущането на парите. Но решението, взето в сряда, наподобява е малко по-нюансирано - дава зелена светлина на проекта за възобновяване, само че не и на парите, обвинявайки Унгария, че не е изпълнила предходните си обещания и по създание оставя на водачите на страните от Европейски Съюз, с цел да вземат окончателното решение.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен се срещна с евроключови комисари в сряда, преди да вземе решение. Тяхната рекомендация ще би трябвало да бъде формализирана идната седмица от цялата Европейска комисия.

Комисията в сряда беше изключително сериозна към новия " Орган за честност " на Унгария, поставяйки под въпрос неговата власт и самостоятелност, както и напредъка на Будапеща по уговорките във връзка с разпоредбите за обявление на активи и способността да се преразглежда определението на прокурора дали да се образува дело.

Брюксел също по този начин дефинира нов набор от 27 промени или " супер стадии ", които Унгария би трябвало да приложи, с цел да получи своите 5,8 милиарда евро средства за възобновяване от пандемията. В 27-те промени са включени предходните 17 уговорката, които двете страни реализираха в диалозите си за опазване на 7,5 милиарда евро. Другите условия включват осъществяването на обещаните от Унгария правосъдни промени, както и приемането на правила за одит и докладване на фондовете на Европейски Съюз.

След като Комисията публично одобри решенията си идната седмица, от Съвета на Европейски Съюз ще зависи да ги поддържа или отхвърли с квалифицирано болшинство — включващо 55 % от страните и 65 % от популацията на Европейски Съюз. Това решение би трябвало да се вземе на съвещание на финансовите министри.

Точната дата на тази среща към момента не е ясна, защото в началото плануваната дата - 6 декември може да е прекомерно скоро, с цел да разреши на страните да преминат през националните парламентарни процедури. Така чешкото председателство на Съвета може да насрочи друга дата за министерската среща по-късно през декември.

Одобрението на проекта на Унгария и обвързваните парични средства са от решаващо значение за редица съществени цели на Европейски Съюз, включително пакет от помощ от 18 милиарда евро за Украйна и световна договорка за минимална ставка на корпоративния налог, всички те, блокирани от Унгария.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР