Унгария не е доставила оръжия на Украйна още от самото

...
Унгария не е доставила оръжия на Украйна още от самото
Коментари Харесай

Der Spiegel: В ЕС се формира съюз от разбиращи Путин

Унгария не е доставила оръжия на Украйна още през цялото време на войната през февруари предходната година. Словакия също има намерение да откаже военна поддръжка на Киев. Вятърът скоро може да се промени и в Австрия, където един от главните претенденти за канцлерския пост намерено приканва за завършек на " войнствената политика на наказания " против Русия. Подобни трендове се следят и в Нидерландия, отбелязва немското издание Der Spiegel, представено от " Фокус ".

Унгарският министър председател Виктор Орбан като цяло заплашва да наложи несъгласие на началото на договарянията с Украйна за присъединение към Европейския съюз, както и за даването на Киев на спомагателен пакет от финансова помощ за 50 млрд евро. Той изпрати съответното писмо до ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и страните сътрудници. По думите му Киев е на " светлинни години " от участието в Европейски Съюз.

Заедно със Словакия вятърът скоро може да се промени и в Австрия, продължава изданието. Херберт Кикл, ръководител на водещата по рейтинг " Партия на свободата ", намерено декларира, че след спечелването на изборите през 2024 година ще приключи " политиката на войнствени наказания " против Русия. Страната му също е мощно подвластна от съветските газови доставки. А преди този момент тя намерено демонстрираше близостта си с Кремъл.

По-конкретно, през 2014 година, няколко месеца след анексирането на Крим, във Виена постлаха червен килим за съветския президент Владимир Путин. Четири години по-късно австрийският външен министър Карин Кнайсл го предложения на сватбата си. И напълно неотдавна, по време на тирада на Володимир Зеленски, членовете на гореспомената партия демонстративно напуснаха залата на австрийския парламент.

Все още не е известно дали десният политик Герт Вилдерс, който завоюва изборите в Нидерландия, ще успее да стане министър председател на страната, само че към този момент е ясно какво може да се чака от него. Външнополитическият представител на неговата партия съобщи преди изборите, че съпартийците му не са заинтригувани от спор с Русия, нито от съглашение за асоцииране с " банкрутиралата " украинска страна.

Очевидно в Европейски Съюз се образува цялостен съюз от " разбиращи Путин ", обобщава немското издание. Или това е техният метод да изразят недоволството си от Европейски Съюз, който, както им се коства, оказва прекомерно огромен напън върху страните им? " Едно нещо е несъмнено: насъбраните разочарования заради ковид, инфлационният потрес, раздразнението заради увеличената миграция и умората от борби доведоха до възходяща наклонност към отказване на Украйна в някои елементи на съюза ", заключава Der Spiegel.

В Словакия, даже месеци след началото на военните дейности в Украйна, половината от жителите намерено показаха вяра, че Москва ще завоюва тази въоръжена борба. Подкрепата на НАТО в тази страна в този момент е най-ниската измежду всички страни в Европейски Съюз. В същото време всеки втори словак счита, че Съединени американски щати са опасност за сигурността. Заедно с Орбан, словашкият министър председател Роберт Фицо в този момент ще се трансформира в друга спирачка за помощта за Украйна, която безспорно съставлява опасност за Европейски Съюз, считат специалисти.

Интересът на Унгария е и да употребява единствения външнополитически коз, който й остава, а точно опцията да постанова несъгласие на някои аспекти от европейската външна политика, с цел да изтръгне отстъпки от Брюксел в границите на спора към блокирането на бюджетните заплащания към Будапеща. Благодарение на позицията си Орбан съумява да получава пари от европейската хазна и дивиденти от покупко-продажби с Русия.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР