Унгария награди с държавна награда френския посланик Ерик Фурние в

...
Унгария награди с държавна награда френския посланик Ерик Фурние в
Коментари Харесай

Унгария награди уволнен френски посланик

Унгария награди с държавна премия френския дипломат Ерик Фурние в самопризнание за напъните му в развиването на двустранните връзки малко откакто дипломатът беше сменен поради изтекли в пресата похвали за миграционната политика на Будапеща, съобщи Ройтерс.

Фурние бе награден с Командорски кръст на Ордена за заслуги на Унгария, заяви външното министерство в Будапеща. Държавната премията е присъдена от президента на страната Янош Адер. Връчвайки ордена, унгарският външен министър Петер Сиярто определил като окуражителна изненада, че някои дипломати са съумели да запазят здравия си разсъдък по време на постоянно прочувствените политически диспути в Европа, съгласно известие на уеб страницата на министерството. Министърът добави, че Унгария, която е един от най-категоричните съперници на имиграцията в Европа, има потребност от съдружници, и че Фурние е неин другар.

Самият някогашен дипломат съобщи, че задачата му е била да разсее редица неправилни показа за Унгария и единствено се опитвал да осведоми френското държавно управление за действителното положение на нещата.

Президентът на Франция Еманюел Макрон подреди Фурние да бъде отзован, откакто в медиите беше оповестено поверително писмо, изпратено персонално до Макрон, а също по този начин до министерството на външните работи и институциите на Европейски Съюз. В него дипломатът назовава метода на Унгария към решаването на миграционния проблем "образцов ", и отбелязва, че "унгарците са преусетили проблемите, които влече със себе си притока на незаконни мигранти ". Посланикът се застъпил и в поддръжка на някои конституционни ремонти, отнасящи се до политиката по отношение на живеещите на територията на Унгария мигранти и отбраната на християнската просвета и призовал да не се взимат репресивни ограничения против Будапеща.

Ерик Фурние е дипломат в Унгария от 2015 година Сега съгласно министерството на външните работи на Франция 58-годишният посланик се готви да напусне държавната работа. Съгласно президентски декрет от 30 юни мястото му в Будапеща ще заеме жена - Паскал Адреани, напомня ТАСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР