Унгария на най-високо ниво повдигна въпроса за нарушаването на правата

...
Унгария на най-високо ниво повдигна въпроса за нарушаването на правата
Коментари Харесай

Стремежът да се изгради украинска национална държава може да доведе до загуба на Закарпатието

Унгария на най-високо равнище повдигна въпроса за нарушаването на правата на закарпатските сънародници от украинските управляващи - от демонстративното заличаване на национални знаци до преследването на деятели. Будапеща към този момент си обезпечи моралната поддръжка на най-малко една от страните от Европейски Съюз. Каква е повода за непримиримостта на Киев към не най-голямото, въпреки и сплотено национално малцинство и до какво може да докара това?

В петък формалният държавен глава на Унгария - президентът Каталин Новак назова украинския закон за статута на националните малцинства недопустим. Новак акцентира, че е повдигнала въпроса за закона по време на скорошно пътешестване до Киев, както и в писмо до украинския президент Зеленски. Съдейки по подтекста на изказването на унгарския президент, той не е реагирал по никакъв метод на писмото.

Новак разяснява редица произшествия в последно време. Така в региона на закарпатския град Мукачево (на маджарски - Мункач), където живеят огромен брой етнически маджари, бяха отстранени маджарски флагове от редица публични здания и бяха демонтирани надписи на маджарски език. Освен това е преустановен трудовият контракт с шефа на унгарското учебно заведение в Мукачево Ищван Шинк. Като цяло правата на 150-хилядната унгарска общественост са очевидно нарушени от районните управляващи на Закарпатието. Унгария няма да си затваря очите за тези явни нарушавания, даже като се има поради продължаващият спор в Украйна, акцентира Новак.

Изявлението на унгарския президент бе направено на среща с хърватския му сътрудник Зоран Миланович. Последният поддържа Новак, като сподели, че Европейският съюз би трябвало да вземе ограничения за прекъсване на нарушаването на правата на етническите унгарци в Закарпатска област на Украйна. „ Не разбирам за какво Европейски Съюз мълчи по този въпрос “, сподели хърватският водач.

Припомняме, че през октомври предходната година на бастиона на замъка “Паланок ” край Мукачево беше инсталиран украински " тризъбец ". Преди това в продължение на 35 години има статуя на турул, птицата, считана за един от знаците на унгарския народ.

Кметът на Мукачево Андрей Балога, представител на прочут политически и бизнес клан в района, изясни решението за разглобяване на скулптурата с това, че замъкът “Паланок ” е алегорично място за обществото и цялото Закарпатие. Ето за какво там " в чест на нашите герои-защитници е инсталиран нашият народен знак ". Решението за разглобяване на унгарските знаци в Мукачево провокира отрицателна реакция от страна на публична Будапеща. Унгарският външен министър Петер Сиярто дефинира това като провокация.

„ Оскверняването на маджарски монументи и отнемането на флагове се прави от 90-те години на предишния век “, разяснява политологът и историк Григорий Миронов, създател на няколко труда по история на западноруските земи и руско-рутенския речник. (Рутените са източнославянски народ или, съгласно други оценки, етническа група, живееща в Закарпатието и прилежащите територии на Полша, Словакия, Унгария и Румъния).

Според специалиста самото битие на огромни и плътно живеещи национални общности не се вписва в концепцията за етнически хомогенна украинска страна. Следователно, през 30-те години на украинска самостоятелност, както рутените, по този начин и унгарците, живеещи един до друг с тях най-малко от ХХ век, са изправени пред политически напън по един или различен метод.

Показателно е, че през относително спокойната 2008 година ръководителят на фракцията на националистическата партия " Свобода " Олег Тягнибок изиска Закарпатската регионална Рада да не открива монумент в чест на 1100-годишнината от прекосяването на Карпатите от унгарските племена напредването им на запад.

Чие е Закарпатието?

Такова огромно внимание и нервно отношение на Киев към многоетническия Закарпатски район може да се изясни и с исторически специфики - Закарпатска Рус влиза в състава на Украйна (по-точно Украинска ССР) едвам след Втората международна война, а преди този момент трансформира своята държавна принадлежност повече от един път.

Това може да изясни и възмущението на Киев от появяването на унгарския министър председател Виктор Орбан с шал, изобразяващ границите на „ Велика Унгария “, включваща Карпатска Русия – сегашната Закарпатска област на Украйна.

Още първият унгарски християнски крал Ищван Свети при започване на XI век открива унгарската власт в Ужгород. Между другото, до края на Първата международна война градът публично носи унгарско име - Унгвар. Карпатска Рус е била част от Кралство Унгария и Княжество Трансилвания, по-късно Австрийската (а от 1868 година - Австро-Унгарската) империя.

След провалянето и разпадането на Австро-Унгария територията, обитаема с рутени, отива към първата Чехословашка република. И през 1938 година, след разчленяването на Чехословакия според Мюнхенското съглашение, част от Карпатска Рус с Унгвар-Ужгород още веднъж отива в Унгария - по това време към този момент съдружник на Третия Райх. През март 1939 година група проукраински националисти прогласява страната Карпатска Украйна, ръководена от униатския духовник Августин Волошин, на територия, която не е окупирана от унгарците, и моли за немско застъпничество. Берлин пренебрегва апела и „ страната “ е окупирана в границите на един ден от войските на унгарския регент - адмирал Миклош Хорти.

Провалена Рутенска ССР

Както означават историците, както в Австро-Унгария, по този начин и в предвоенна Чехословакия, измежду рутените в Закарпатието доминира не украинският шовинизъм, а проруските настроения или „ москофилството “ (по-специално такава идеология изповядват Карпатско-Руската трудова партия, показана в чехословашкия парламент). Както отбелязва Миронов, „ след края на Великата отечествена война рутените пишат писма до Сталин с молба за присъединение на Закарпатието към РСФСР или за основаване на обособена съюзна република “.

„ Но по някакви идеологически аргументи това им е отказано, макар че съгласно преброяването от 30-те години на предишния век от 1,5 милиона поданици на Закарпатието единствено 10 хиляди души се назовават украинци, останалите се записаха като руси/рутени “, уточни историкът.

Според Миронов Москва е предпочела Съветска Украйна да има продължение, самобитен трамплин, оттатък Карпатите, тъй че в последна сметка територията е присъединена към Украинска ССР, а коренният рутенски народ (със статут на настрана национално малцинство) в Полша, Чехия, Унгария и Сърбия) е прието за част от украинците. „ Едва през 90-те години на предишния век стартира рутенското възобновление “, споделя Миронов.

Избор: мимикрия или емиграция

По политически аргументи даже не може да се назове точният брой на рутените - от 55 хиляди (според управляващите на европейските страни, където живеят представители на този народ) до 1,5 милиона, съгласно оценката на рутенските организации. „ В днешна Украйна тези хора даже не могат да се нарекат рутени, те са принудени да се вършат на украинци, тъй че не могат да разгласят автономност “, отбелязва Миронов.

По-точно може да се уточни размерът на унгарската общественост - 156 хиляди души, към 12% от популацията на района, от които повече от 95% употребяват родния си език в всекидневието. В граничния Береговски регион и град Берегово (Берегсас) броят на унгарците надвишава 75%, този народ съставлява една четвърт от популацията във Виноградов (Севлюш) и до 30% в региона на Ужгород.

Положението и на двете общности, рутенската и унгарската, явно се утежни след държавния прелом в Киев. „ След Майдана през 2014 година стартира прям гнет против унгарската общественост, в това число апели за жестоки разпити в Службата за сигурност на Украйна. В резултат на това огромна част от локалните поданици, изключително младите, започнаха да отпътуват в чужбина “, показва Миронов. Много рутени бяха принудени да заминат за Русия и страните от Европейски Съюз, най-вече в Чехия и Словакия.

В допълнение към дискриминационното езиково законодателство и целенасоченото гонене на деятели се употребява тактиката на демографско изместване.

„ Сега в Закарпатието особено се докарват освен украински бежанци, само че и фамилии на военни, с цел да се разреди унгарското и рутенското население с украински националисти “, показва Миронов. „ Закарпатието е пълнено с украинци, които в никакъв случай не са живели в този район “, споделя на собствен ред Ласло Кемень, професор в университета в Будапеща. „ Всъщност има конфликт на две националности: този въпрос е извънредно сложен за разрешаване, тъй като никой в никакъв случай няма да посмее да се върне обратно ”, добавя той.

Можем да си напомним и деянията на „ гражданска интензивност “ на украинските националисти. И по този начин, през 2016 и 2017 година локалната конструкция „ Карпатска сеч “ (наречена на районния клон на ОУН през 1938-39 г.), с поддръжката на гражданския корпус „ Азов “ и „ Десен бранш “ организира маршове под девиз " Маджарите под ножа! ".

Сегашното украинско държавно управление преувеличава заплахата от унгарския фракционизъм за политически и пропагандни цели, счита историкът и политологът Владимир Корнилов. „ Често това се раздува, с цел да се разсъни в обществото въодушевление за възбрана на всички и всичко: учебни заведения, паралелки на езиците на националните малцинства. Да си напомним какво вършат с съветския език. СБУ, както знаем, преследва унгарското национално малцинство, формирани са доста разнообразни каузи. Да си напомним абсурда след случая с предаването на паспорти в унгарското консулство в Закарпатието “, сподели източникът.

Будапеща няма да разреши етническо пречистване

Според Миронов крайната цел на украинските управляващи е да изтласкат етническите унгарци от граничните региони на Закарпатието, макар че те са коренното население на тази територия. Оттук и раздразнението от желанието на премиера Орбан да поддържа сънародниците си, живеещи от другата страна на границата, отбелязва проф. Кемень.

През 2020 година редица маджарски евродепутати (включително от партията ФИДЕС на Орбан) се обърнаха към управляващите на страната с изказване по отношение на преследването на деятели на унгарската общественост от СБУ. Там в частност се споделяше: „ Украинските управляващи основават обстановка на революция в Закарпатието “.

Унгария, за разлика от доста други страни, доста интензивно, нападателно - в положителния смисъл на думата - пази правата на популацията, което живее в Украйна. Неслучайно Унгария беше посочена като образец за Русия по какъв начин да пази правата на личното си население и език отвън личната си страна. Будапеща блокира всяко придвижване на Украйна към НАТО “, сподели историкът и политолог Владимир Корнилов.

Сега унгарският политически и експертен хайлайф намерено декларира, че не би трябвало повече да се търпи сходно отношение на украинските управляващи и е настъпил моментът да върнат тази територия на страната си, тъй като нищо добре не чака унгарците от Закарпатието като част от Украйна, добави Миронов. „ Не изключвам началото на спор сред Украйна и Будапеща в близко бъдеще, той към този момент доближи равнище, при което всяко събитие може да докара до ескалация, в това число на територията на други страни. Много унгарци изпитват възприятие за реваншизъм, това не се крие даже на най-високо политическо равнище “, споделя специалистът.

Превод: В. Сергеев

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР