Унгария казва, че няма да арестува руския президент Владимир Путин,

...
Унгария казва, че няма да арестува руския президент Владимир Путин,
Коментари Харесай

Унгария няма да арестува Путин ако той влезе в страната им

Унгария споделя, че няма да арестува съветския президент Владимир Путин, в случай че той влезе в страната, макар че Международният углавен съд (МНС) издаде заповед за арест за него предходната седмица, обвинявайки го в нелегално депортиране на стотици деца от Украйна.

Началникът на кабинета на унгарския министър председател Виктор Орбан, Гергели Гуляс, сподели в четвъртък, че макар че Унгария е подписала Римския статут, договорът, който сътвори МНС, и го ратифицира през 2001 година, арестуването на Путин няма да има съображение в унгарското законодателство.

„ Можем да се позовем на унгарския закон и въз основа на него не можем да арестуваме съветския президент... защото уставът на МНС не е обнародван в Унгария “, сподели Гуляс. Той добави, че унгарското държавно управление към момента не е „ формирало позиция “ по отношение на заповедта за арест на Путин от МНС.

Коментарите може да не са голям потрес за европейските съседи на Унгария.

Орбан и неговото държавно управление постоянно са били най-близкият съдружник на Кремъл в европейския блок. След като Путин подреди на съветските войски да нахлуят в Украйна предходната година, Орбан беше най-неохотният водач на Европейския съюз да наложи наказания на Русия.

Унгария също е член на НАТО и изрази възражения против изпращането на оръжие на Украйна от западни страни. Орбан предизвести, че Европа се „ потопява “ във войната в Украйна и постави обилни старания да блокира присъединението на Украйна към НАТО. Той също по този начин забавя напъните на Швеция да се причисли към НАТО.

Светът на Путин стана доста по-малък със заповедта за арест на МНС
123-те държави-членки на МНС са задължени да работят въз основа на заповед за арест, което значи, че в случай че Путин влезе в някоя от тези територии, той би трябвало да бъде задържан от националните правоприлагащи органи. Гуляш обаче съобщи в четвъртък, че Римската скулптура не е вградена в унгарската правна система, тъй че няма да се ползва.

В това, което ще се пояснява като симпатизираща позиция към Кремъл, Гуляс сподели за заповедта за арест: „ Тези решения не са най-удачните, защото водят нещата към по-нататъшна ескалация, а не към мир, това е моето персонално субективно мнение. “

Русия отхвърли заповедта на МНС като „ неприемлива “, заявявайки, че не предстои на решенията на МНС.

„ Русия, сходно на редица страни, не признава юрисдикцията на този съд и надлежно всевъзможни решения от този тип са оскъдни за Руската федерация от позиция на закона “, написа в Туитър представителят на Кремъл Дмитрий Песков малко по-късно. заповедта е издадена.

Главният прокурор на МНС Карим Хан сподели пред CNN предходната седмица, че „ член 27 от Римския статут доста ясно споделя, че формалната позиция на обещано лице е без значение за юрисдикцията на съда. Независимите съдии на съда също откриха за подходящо [да издадат заповедта}. “
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР