Унгария изпрати документ до страните от Европейския съюз, в който

...
Унгария изпрати документ до страните от Европейския съюз, в който
Коментари Харесай

Унгария официално поиска от Украйна да възстанови правата на унгарското малцинство

Унгария изпрати документ до страните от Европейския съюз, в който предявява искания към Украйна за отбраната на унгарското национално малцинство. Будапеща упорства правата на националните малцинства да бъдат възобновени до равнището, което е съществувало преди 2015 година, заяви радио " Свобода ". Този въпрос е един от главните в процеса на договаряния за участие на Украйна в Европейския съюз. Унгария има две съществени условия: възобновяване на правата, гарантиращи свободното потребление на унгарския език, и възобновяване на правото на политическо посланичество на районно и национално равнище.

В документа се отбелязва, че Украйна е пренебрегнала потребностите на унгарската общественост при определянето на образователните предмети, които би трябвало да се преподават на украински. Унгария е недоволна и от измененията в съотношението на популацията след промени в рамките на административните области. „ Задължителното съответствие от 10%, което националните малцинства би трябвало да реализират измежду локалното население, с цел да претендират за езикови права, не е целесъобразно в тази ситуация с националните малцинства “, се споделя в писмото.

В началото на декември Върховната рада на Украйна одобри закон за правата на националните малцинства в избрани области, съобщи организация УНИАН. Съобщава се, че при работата по него са взети поради позициите, за които упорства Унгария. Тя обаче се опълчва на европейската интеграция на Украйна. По-специално министър председателят Виктор Орбан назова страната „ една от най-корумпираните в света “. В края на предходната година представители на унгарските общности в Закарпатието подписаха послание към Орбан, в което го приканиха Орбан да поддържа началото на договарянията за участие на Украйна в Европейски Съюз. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР