Унгария и Румъния ще удължат до края на годината забраната

...
Унгария и Румъния ще удължат до края на годината забраната
Коментари Харесай

Унгария и Румъния ще удължат до края на годината забраната за внос на зърно от Украйна

Унгария и Румъния ще удължат до края на годината възбраната за импорт на зърно от Украйна, която изтича на 15 септември, без значение от решението на Европейската комисия по този въпрос. Това заяви унгарският министър на земеделието Ищван Над след диалози в Букурещ с румънския си сътрудник Флорин Барбу.


" Договорихме се, че ограничаващите ограничения против украинското зърно би трябвало да бъдат непокътнати и след 15 септември. Интересите на земеделските стопани са над всичко! ", написа ръководителят на унгарското министерство на земеделието на страницата си във Фейсбук. Той придружи обявата със фотоси от срещата с румънския министър.

След Букурещ е планувано Над да организира диалози и с сътрудниците си от България и Словакия. По-рано полското държавно управление съобщи, че никога няма да отвори границите си за украинското зърно на 15 септември и ще разреши единствено директното му прекосяване през своя територия.

През април България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, защитавайки ползите на своите аграрни стопанства, не разрешиха вноса на зърно и други селскостопански артикули от Украйна. По-късно те анулираха тези ограничения в подмяна на решението на Европейската комисия да наложи ембарго върху четири типа зърно и маслодайни култури - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед - от Украйна до 5 юни, а по-късно до 15 септември. През юли пет централноевропейски страни взаимно желаеха от Европейската комисия да удължи най-малко до края на годината възбраната за импорт на зърно от Украйна, което навлиза на техните пазари на дъмпингови цени. Брюксел към момента не е взел решение по този въпрос. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР