Унгария и Полша попречиха на приемането на заключенията на Европейския

...
Унгария и Полша попречиха на приемането на заключенията на Европейския
Коментари Харесай

Унгария и Полша на бунт срещу миграцията в ЕС

Унгария и Полша попречиха на приемането на заключенията на Европейския съвет за миграцията и оставиха решаването на въпроса за втори опит през днешния ден.

Това се случи час след среднощ в първия ден на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел.

Никой не можа да омилостиви министър председателите на Унгария и Полша. Напразни се оказаха напъните даже на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Олаф Шолц. Не се състоя и предстоящата конференция в края на първия ден.

Приети бяха изводи единствено за Украйна и за сигурността и защитата. За през днешния ден с изключение на миграцията останаха за разискване Китай, стопанската система и външните връзки.

И Орбан, и Моравецки бяха безапелационни, че считат за недопустим метода на Европейски Съюз към миграцията. И се зарекоха да няма изводи по въпроса, до момента в който не бъдат взети поради опасенията на Будапеща и Варшава.

Двете страни са срещу най-много разселването на мигранти из Европейски Съюз. То се съдържа в постигнатото при започване на месеца съглашение сред страните членки. Предстоят договаряния с Европейския парламент. Споразумението би трябвало да докара до по-строги процедури за предоставяне на леговище по границите за мигранти, за които се счита, че има малко възможност да бъдат признати. Страните членки ще бъдат сложени пред избора или да одобряват избран брой мигранти годишно, или да заплащат в общ фонд на Европейски Съюз по 20 000 евро за всекиго, който откажат да одобряват.

Унгария и Полша са срещу наложителното разселване. Орбан и Моравецки разкритикуваха и метода, по който е признато съглашението – с квалифицирано болшинство. То бе утвърдено с гласовете на 21 от общо 27 членки.

Орбан и Моравецки са поискали да бъде признато взаимно изказване, съгласно което решенията за миграцията в Европейски Съюз да бъдат вземани единствено с единогласие, оповестиха дипломати.

Споразумението няма да бъде отменяно, увериха пък нидерландският министър председател Марк Рюте, белгийският му сътрудник Александер де Кро и други водачи.

Според някои ръководители Орбан и Моравецки даже не желали на този Европейски съвет да бъдат одобрявани изводи по въпроса.

Бунтът на Унгария и Полша сигурно докара до един резултат, разясниха дипломатически източници. И той е, че оттук нататък миграцията ще стане тематика на всеки Европейски съвет, така както в този момент е Украйна, а преди бе пандемията от COVID-19.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР