Унгария евакуира от Афганистан 173 души, много от които от

...
Унгария евакуира от Афганистан 173 души, много от които от
Коментари Харесай

Унгарски самолет прибра 173 души от Афганистан

Унгария изтегля от Афганистан 173 души, доста от които от Съединени американски щати и Австрия, съобщи „ Ройтерс”, представен от Българска телеграфна агенция и „ Петел”.
„ Хората бяха качени на аероплан, който дойде в Кабул от Будапеща”, заяви унгарският министър на външните работи Петер Сиярто.
Той прикани американските военни сили на летището на Кабул да не пречат на хора, които Унгария желае да изтегля от Афганистан, да доближат аерогарата.
"Изведохме огромна част от тези хора от Афганистан по искане на Съединени американски щати и Австрия. В подмяна ние чакаме нашите съдружници, включитлно и американците, да не пречат на хората, които желаеме да евакуираме, да стигнат до летището на Кабул ", сподели унгарският външен министър пред публицисти.
Сиярто изясни, че част от тези, които е трябвало да бъдат евакуирани, не са съумели да доближат летището, защото американски бойци са им попречили.
„ Обяснението, което бе обещано, че се е събрала огромна навалица, е неприемливо”, акцентира той.
Самолетът към този момент е дошъл в Будапеща през Узбекистан, заяви унгарският външен министър. Той благодари на някогашната руска република, че оказва помощ на Унгария да изтегля хора от прилежащ Афганистан през своя територия.
Множество хора, които обезверено се пробват да изоставен Афганистан, са се струпали на летището на Кабул, откогато талибаните превзеха столицата на 15 август. Много от тях нямат документи и са връщани назад, отбелязва „ Ройтерс”.
Вчера унгарското министерство на външните работи сподели, че огромна част от евакуираните със самолета са жители на Унгария и Съединени американски щати.След това то заяви, че 96 афганистанци, които са помагали на Унгария и нейните съдружници в Афганистан, са пристигнали в Унгария и са сложени под карантина.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР