Унгария е за по-нататъшно разширяване на Европейския съюз, но този

...
Унгария е за по-нататъшно разширяване на Европейския съюз, но този
Коментари Харесай

Сиярто: ЕС трябва да се разшири с държавите от Западните Балкани, а не с Украйна!

Унгария е за по-нататъшно разширение на Европейския съюз, само че този развой би трябвало да продължи с страните от Западните Балкани, а не с Украйна. Това разгласи министърът на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария Петер Сиярто, който взе участие в съвещанието на Съвета по общи въпроси на Европейски Съюз в Брюксел.

" Съветът по общи въпроси заседава през днешния ден в Брюксел. Много рядко вземам участие в този формат, само че този път останах, тъй като на дневен ред е пакетът за разширение на Европейския съюз. Тъй като настроенията срещу разширението доминират през последните години, не е реализиран прогрес в процеса на присъединение на която и да е страна от Западните Балкани ", акцентира Сиярто във Facebook.

" Унгария принадлежи към лагера на последователите на разширението, тъй че считаме дискриминирането против Западните Балкани за неприемлива. Европейският съюз се нуждае от импулса и свежестта, които страните от Западните Балкани биха ни донесли. Процесът на присъединение би трябвало да продължи въз основа на представянето на дадената страна, а не на изкуствени тактически съображения ", акцентира унгарският посланик №1.

" Би било безконтролно да стартираме договаряния за присъединение с Украйна, защото Европейската комисия не съумя да направи нужната подготовка. Нито Европейският съюз, нито Украйна са подготвени да стартират договаряния за присъединение на взаимноизгодна и добре структурирана основа. Страните от Западните Балкани обаче чакат от доста години и са били съответно готови, тъй че е просто неясно за какво някои страни членки блокират напредъка в техния случай ", прибавя Сиярто.

" Днес се чака огромна борба и огромен спор. В идващите часове ще предоставим информация ", приключва посланието си Петер Сиярто.

Пет страни от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония, Черна гора и Сърбия, имат статут на публични претенденти за присъединение към Европейски Съюз. Заявление за присъединение към общността е подадено и от Косово.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР