Унгария е блокирала 50 милиарда евро помощ от Европейския съюз

...
Унгария е блокирала 50 милиарда евро помощ от Европейския съюз
Коментари Харесай

Унгария блокира 50 милиарда евро финансиране от ЕС за Украйна

Унгария е блокирала 50 милиарда евро помощ от Европейския съюз /ЕС/ за Украйна – броени часове откакто беше реализирано съглашение за започване на договаряния за участие , предава „ BBC “. След вчерашните диалози в Брюксел унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи:

„ Обобщение за нощната промяна: несъгласие за спомагателни пари в Украйна. “

Лидерите на Европейски Съюз споделиха, че договарянията за помощта ще бъдат възобновени при започване на идната година . Украйна е сериозно подвластна от финансирането от Европейски Съюз и Съединени американски щати , до момента в който продължава да се бори против Русия. Блокирането на помощта беше оповестено от Орбан малко откакто водачите на Европейски Съюз взеха решение да стартират договаряния за участие с Украйна и Молдова, както и да дават статут на претендент на Грузия.

Унгария, която поддържа тесни връзки с Русия, от дълго време се опълчва на участието на Украйна , само че не наложи несъгласие на този ход. Орбан напусна залата за договаряния за миг по метод, който длъжностните лица описаха като „ авансово координиран и градивен “, до момента в който останалите 26 водачи продължиха с гласуването.

Говорител на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел сподели, че съглашението е било единомислещо.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства решението на Европейски Съюз за договаряния за участие като „ победа “. Коментирайки опълчването на Орбан на помощта, холандският министър председател Марк Рюте сподели:

„ Все още имаме малко време, Украйна няма да остане без пари през идващите няколко седмици. “

„ Постигнахме единодушие с 26-те страни “, добави той. „ Доста съм убеден, че можем да реализираме договорка при започване на идната година. Мислим за края на януари. “

На брифинг рано тази заран Мишел удостовери, че всички водачи на Европейски Съюз като се изключи един са се споразумели за пакета от помощи и по-широките бюджетни оферти за блока – макар че Швеция към момента би трябвало да се съветва с Народното събрание си.

„ Ще се върнем към този въпрос при започване на идната година и ще се опитаме да реализираме единогласие “ , той сподели.

Украйна обезверено търси и утвърждението на пакет от помощ за защита от Съединени американски щати на стойност 61 милиарда $ – само че това решение също се отсрочва заради огромни различия сред демократи и републиканци.

Контраофанзивата на Украйна против окупационните сили на Русия спря при започване на зимата и има опасения, че руснаците могат да победят Украйна. Миналата седмица брачната половинка на президента Зеленски, Олена, съобщи в изявление за „ BBC “, че украинците са в „ смъртна заплаха “ и ще бъдат оставени да умрат, в случай че западните страни не продължат финансовата си поддръжка.

Украйна и прилежаща Молдова аплайваха за присъединение към Европейски Съюз, откакто Русия стартира пълномащабното си навлизане в Украйна през февруари 2022 година И двете получиха статут на претенденти предишния юни, до момента в който Грузия беше подмината по това време. Зеленски беше очарован от новината на Европейски Съюз за участието, като написа в приложението X:

„ Това е победа за Украйна. Победа за цяла Европа. Победа, която стимулира, въодушевява и укрепва. “

Президентът на Молдова Мая Санду разгласи в приложението X, че е чест да споделя пътя към присъединение към Европейски Съюз с Украйна: „ Нямаше да сме тук през днешния ден без смелата опозиция на Украйна против бруталната инвазия на Русия. “

По-рано тази година управляващите в Молдова обявиха, че Русия се стреми да завземе властта в Кишинев.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан приветства „ историческите “ дейности на Европейски Съюз да премине към започване на договаряния за присъединение с Украйна и Молдова, наричайки това „ решаваща стъпка към осъществяването на техните евроатлантически желания “.

Германският канцлер Олаф Шолц похвали сътрудниците си водачи, че са посочили „ мощен знак на поддръжка “, добавяйки, че е ясно, че и Украйна, и Молдова принадлежат към „ европейското семейство “. Дипломат на срещата твърди, че концепцията е била на Шолц – Орбан да напусне залата, с цел да може гласуването да премине. По-късно унгарският водач се разграничи от сътрудниците си с видеообръщение във Фейсбук:

„ Членството на Украйна в Европейски Съюз е неприятно решение. Унгария не желае да взе участие в това неприятно решение. “

Орбан твърди, че Украйна не би трябвало да получава огромни средства от Европейски Съюз, защото не е част от блока.

Снощи президентът Владимир Путин се подигра с Украйна и съобщи, че западната поддръжка е на привършване: „ Извинете моята циничност, само че всичко се внася като подарък. Но тези безвъзмездни дарове може да се изчерпят в един миг. “

Преговорите за присъединение към Европейски Съюз могат да лишават години, тъй че вчерашното решение не подсигурява участие на Украйна. Страните кандидатки за участие в Европейски Съюз би трябвало да преминат през редица от промени, с цел да се придържат към стандарти, вариращи от върховенството на закона до стопанската система, макар че изпълнителната власт на Европейски Съюз към този момент похвали Украйна за осъществяването на повече от 90% от стъпките, подхванати до момента в региона на правораздаването и справяне с корупцията.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР