Унгария блокира пакета помощ на Европейския съюз за Украйна на

...
Унгария блокира пакета помощ на Европейския съюз за Украйна на
Коментари Харесай

Унгария блокира пакета от 18 млрд евро помощ за Украйна

Унгария блокира пакета помощ на Европейския съюз за Украйна на стойност 18 милиарда евро. На закседание на финансовите министри от Евросъюза Будапеща наложи несъгласие. Това е една от няколко европейски начинания, които Унгария блокира на фона на опасност за заледяване на евросредства на стойност 7 милиарда и половина евро поради незадоволителни промени за битка с корупцията.
Унгария блокира и дълго чаканата самодейност за налагане на европейски най-малък корпоративен налог за многонационалните компании.

От Чешкото председателство оповестиха, че ще се опитат да намерят метод 26-те страни членки да заобиколят ветото на Унгария и да дават на Украйна нужният пакет помощ.

Държавите членки би трябвало да решат до 19 декември дали да изпълнят рекомендацията на Европейската комисия за заледяване на евросредствата за Будапеща.
Помощта за Украйна на стойност 18 милиарда евро беше препоръчана от Еврокомисията след срещата на европейските водачи в края на октомври. Предвижда се на месец приблизително Киев да получава по 1 милиарда и половина евро за покриване на краткосрочни потребности, които съгласно украинските управляващи и Международния валутен фонд възлизат на 3-4 милиарда евро на месец.
С тези пари Украйна ще може да продължава да заплаща заплати и пенсии, да обезпечава обществени услуги, да поддържа работата на лечебни заведения, учебни заведения и да обезпечава заслон на бягащите от войната украинци.
Аргументът на Унгария за ветото е, че с цел да се съберат средствата, би трябвало да бъдат пуснати еврооблигации. От Чешкото председателство оповестиха, че ще се опитат да намерят метод 26-те страни членки да заобиколят ветото на Унгария и да дават на Украйна нужният пакет помощи 
Унгария блокира и дълго чаканата самодейност за налагане на европейски най-малък корпоративен налог за многонационалните компании. На въпрос дали това е изнудване от страна на унгарския министър председател Виктор Орбан - представителят на Комисията Ерик Мамер отговори по този начин:
" Имаме предложение на масата, за момента това обсъждаме. Нека да забележим какво ще стане, няма да предрешаваме какво ще каже Европейският съвет. Едва след решението ще забележим какво може да направи Комисията, само че едно е безусловно ясно - ние стоим зад Украйна. "
Първоначално  беше планувано финансовите министри през днешния ден да дадат своя отговор по рекомендацията на Еврокомисията за заледяване на евросредствата за Унгария, само че вотът беше изтеглен, откакто някои страни членки упорстват комисията да смекчи твърдата политика по отношение на Будапеща.
Европейски дипломати оповестяват, че идната седмица се чака Унгария да одобри още промени, които да изпълнят условията на Брюксел. Държавите членки би трябвало да решат до 19 декември дали да изпълнят рекомендацията на Европейската комисия за заледяване на евросредствата за Будапеща.
Източник: БНР
 

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР