Унгария блокира днес огромен пакет от помощи на ЕС за

...
Унгария блокира днес огромен пакет от помощи на ЕС за
Коментари Харесай

Спорът за финансиране от ЕС се задълбочава, Унгария блокира помощта за Украйна

Унгария блокира през днешния ден голям пакет от помощи на Европейски Съюз за Украйна. Това се случи в миг, когато министър председателят Виктор Орбан се пробва да окаже напън върху Брюксел да му даде милиарди евро замразени средства.

Будапеща извърши заканата си да се опълчи на финансовата помощ за разкъсваната от война Украйна в размер на 18 милиарда евро по време на срещата на финансовите министри на Европейски Съюз в Брюксел.

Така нужната помощ за Киев е една от няколкото начинания, които Будапеща протака, защото е изправена пред замразяването на 13 милиарда евро от фондовете на Европейски Съюз за нея от страна на блока поради неуспехите ѝ в битката с подкупите и обезпечаването на самостоятелност на правосъдната система.

Унгария постанова несъгласие и на дългогодишния блян за въвеждане на най-малък корпоративен налог на равнище Европейски Съюз.

Чешкото председателство на Европейски Съюз съобщи, че ще се опита да откри метод останалите 26 държави-членки да заобиколят опозицията на Унгария и да дават финансова поддръжка на Киев.

" Ние няма да се обезкуражим. Амбицията ни остава да стартираме изплащането на помощта за Украйна при започване на януари ", съобщи чешкият министър на финансите Збинек Станюра.

Първоначално се очакваше финансовите министри на Европейски Съюз да дадат през днешния ден своя отговор на рекомендацията на Европейската комисия, да замрази средствата за Унгария.

Въпросът обаче беше отдръпнат в подтекста на продължаващите разногласия, защото някои страни от Европейски Съюз упорстват Комисията да смекчи твърдата си позиция по отношение на Будапеща.

Правителството на Орбан се ангажира да предприеме редица промени, изисквани от Европейски Съюз, само че не е убедило Брюксел, че прави задоволително.

Европейски дипломати акцентираха, че унгарските законодатели ще се срещнат тази седмица, с цел да одобряват още закони, които биха могли да го приближат до осъществяването на тези цели за промени.

Дипломатите обявиха, че Комисията е била помолена идната седмица да показа " настояща информация " за промените в Унгария, което е вероятен знак, че се търси излаз от безизходицата.

Държавите-членки на Европейски Съюз би трябвало да гласоподават до 19 декември дали да поддържат, отхвърлят или трансформират рекомендацията на Комисията.

Въпросът може да се проточи към крайния период и да бъде разискван на срещата на върха на водачите в Брюксел на 15 декември. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Брюксел / Белгия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР