Унгария беше осъдена днес от Европейския съд за човешките права

...
Унгария беше осъдена днес от Европейския съд за човешките права
Коментари Харесай

Осъдиха Унгария в Страсбург за принудително поставяне на катетър

Унгария беше наказана през днешния ден от Европейския съд за човешките права поради насилственото слагане на катетър по време на полицейска инспекция за наличието на алкохол в кръвта на маджарски водач, съобщи Франс прес.

Според съда мъжът е бил подложен на нечовешко и на унизително отношение.

През март 2010 година вносителят на жалбата, който по това време бил на 30 години, бил спрян от полицията, до момента в който карал, която го издирвала за спречкване и побой. Полицаите, които го арестували, заподозрели, че мъжът е пийнал и е под въздействие на опиати. Той бил отведен в болница за проучвания на кръвта и на урината. Мъжът, който съгласно очевидци бил очевидно пийнал, не е могъл да уринира и служителите на реда разпоредили на лекарите да му слагат наложително катетър, съобщи Българска телеграфна агенция.

По случая мъжът беше наказан през 2011 година на година и девет месеца условно за каране в нетрезво положение. Той обаче след това завел дело за насилственото слагане на катетъра. Мъжът твърдял, че служителите на реда му вързали краката по време на слагането на катетъра. Полицаите споделиха, че са го вързали, с цел да не се нарани при процедурата и че той е бил склонен да му се сложи катетър.

Днес Европейският съд за правата на индивида постанови, че не е имало никаква здравна причина, която да оправдава слагането на катетъра на тъжителя, още повече че полицията разполагала с кръвна проба, взета от него.

Освен това унгарското право разрешавало на всеки да отдръпна единодушието си във всеки миг, което точно е направил тъжителят, като се е противопоставил на слагането на катетъра, напомни ЕСЧП.

Съдът постанови, че Будапеща би трябвало да заплати на тъжителя 9000 евро за нанесените морални вреди и 4080 евро за правосъдни разноски. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР