„Умри с*иня, пребий го тоя, тоя ли не можеш да

...
„Умри с*иня, пребий го тоя, тоя ли не можеш да
Коментари Харесай

Увеличиха присъдата на Ценко Чоков: „Умри с*иня“, крещял той, докато пребивал с брадва младеж от Галиче

„ Умри с*иня, пребий го тоя, тоя ли не можеш да пребиеш “ – думите са на някогашния кмет на Галиче Ценко Чоков към сина му Мартин, които той крещял, до момента в който постанова с секира по главата и тялото юноша от селото. В мелето взел участие и синът му, който също ритал и удрял момчето. Това излиза наяве от решението на Апелативния профилиран углавен съд (АСНС), който се е произнесъл за наказването на Чоков и сина му Мартин, научи организация BulNews.
След като откарал сина си в болничното заведение, бащата на пребитото момче се върнал в село Галиче и се срещнал с Чоков, който му споделил: „ Направо ще го унищожавам, ще го смачкам тоя човек “.
Вследствие на зверския побой на момчето била породена междинна телесна щета, изразяваща се в разстройство на здравето краткотрайно рисково за живота – мозъчно разтърсване с цялостна загуба на схващане. В резултат на получените голям брой удари, нанесени от подсъдимите с ръце, крайници и с секира по главата и тяло на частния обвинител, последният получил голям брой пострадвания и синини по главата и тялото, лявото му око било повредено, мъчно уринирал. Урината му била кървава, бъбреците го болели, получил трайни проблеми с ерекцията.
От фактическата страна на делото излизат и още голям брой случаи на побой и подигравка с хора от селото от страна на Чоков. В един от тях някогашният кмет научил, че синът му Мартин е бил обичай. Свидетел на побоя над Мартин Чоков станал негов прочут, който обаче не се намесил в свадата. Поради това на другата заран Ценко Чоков влезнал в дома му и стаята, в която спял, издърпал го от леглото, вързал ръцете му зад тила и го повел принудително към автомобила си. Майката на момчето се пробвала да се намеси и попитала Чоков: „ Какво правиш с момчето ми? “, само че той я избутал и вкарал принудително сина й в колата си макар съпротивата му. Последният се съпротивлявал като се дърпал и го питал какво прави и къде го води. Чоков откарал момчето в кметството, вкарал го принудително в постройката и почнал да го удря с ръце по главата, в бъбреците, ритал го и го псувал. Казал му: „ Майка ти да ти е*а, непрокопсаник, злощастник, в този момент ще ти взема здравето “. Подсъдимият Чоков вкарал момчето в кабинета си, след което го предиздвикал да седне с лице към облегалката на един стол, вързал ръцете му начело за облегалката с кабел и почнал да го удря с различен кабел по гърба. Той бил облечен с тениска, която се раздрала от ударите, от които той изпитвал мощни болки. Не викал, защото не разчитал някой да му се притече на помощ. Пострадалият попитал Ценко Чоков за какво го бие, а последният дал отговор, че го бие, защото предната вечер не е оказал помощ на сина му Мартин, когато го биели в дискотеката. След побоя Ценко Чоков предизвестил момчето да си мълчи за всичко, което е станало „ с цел да не гори като факел “. Казал му още, че му е пределно ясно, че не може да направи нищо и в случай че пусне тъжба той и фамилията му ще имат проблеми и „ няма да видят бял ден “.
Синът на Ценко Чоков - Мартин - пък развивал огромна лихварска активност в селото още до момента в който бил малолетен. Той раздавал разнообразни суми пари от 100 лева до над 2000 лева на локални жители, като им определял лихви от порядъка на 20% или 30%. В един от случаите, в който Мартин тръгнал да събира вноските по заемите, които е раздал, той се обърнал към един от длъжниците с думите: “Ей, мангал няма ли към този момент да ми даваш лихвата. Докога ще ви очаквам “. След което получил желаната от него сума. Случаите, разказани от съда са десетки.
В различен от случаите, на неустановена дата през месец януари 2013 година локален гражданин на Галиче се разхождал из селото със свои другари. Пред тях спрял бял на цвят автомобил марка „ Тойота “, от който слезли подсъдимите Мартин Чоков, Димитър Каменов и Иван Йорданов Тодораков. Тримата почнали да го удрят с юмруци, той паднал на земята, като подсъдимите почнали да го ритат с крайници, след което го напъхали принудително в багажника на колата, качили се в нея и потеглили. След няколко метра багажникът на колата се отворил, тримата подсъдими слезли от автомобила, извадили индивида от багажника, качили го в купето, на задната седалка и потеглили. Отправили се към полето сред село Бърдарски Геран и село Галиче. Там тримата подсъдими извадили потърпевшия от колата и почнали да го бият, като го ритали с крайници, удряли с ръце и крещели „ в този момент ще умреш “. Подсъдимият Иван Йорданов Тодораков споделил, че знае в Кнежа бездънен геран, където можело да го хвърлят и никой нямало да го открие. След като спрели да го бият, Мартин Чоков свалил принудително спортния екип и гащите на жертвата си, предиздвикали го да легне на земята по стомах, подсъдимият Каменов седнал на гърба му, а Мартин Чоков на краката му, като последният напъхал в ануса му стъклена бутилка.
Присъдата на Чоков на първа инстанция бе четири години и половина затвор, като към година и половина ще му бъдат приспаднати, поради прекараното време в ареста. Той беше арестуван през май 2016 година СНС го признава за отговорен по обвиняванията похищение, причиняване на междинна телесна щета и палеж. Мартин Чоков, наследник на някогашния кмет на Галиче, получи наказване 4 години затвор, публично неодобрение и санкция от 5000 лв.. Съдът го призна за отговорен по обвиняванията - закани за ликвидиране, лихварство и побой.
Сега АСНС приема, че СНС вярно е осъдил двамата Чокови, само че е нараснал наказването на Ценко Чоков на 5 години затвор, а на сина му – на 7 години.
Ценко Чоков би трябвало да заплати и разходи в размер на 1 250 лв., а Мартин – на стойност 243,22 лв..
Присъдите могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Върховния касационен съд (ВКС).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР