Уморени от летните горещини, Родопите са облекли своята златна есенна

...
Уморени от летните горещини, Родопите са облекли своята златна есенна
Коментари Харесай

Това е най-големият феодален замък от късното Средновековие не само у нас, а и на Балканите

Уморени от летните горещини, Родопите са облекли своята златна есенна одеждa. Някъде там долу, измежду гъсто надиплените възвишения на Кайнадинския хълм, белеят къщите на Могилица. Селото с най-голямата дървена лъжица у нас пази и неповторим за Балканите палат. 221 прозореца, 86 порти и 24 комина са вплетени в обилен архитектурен комплекс, строен за богатия търговец Сали Агуш и неговите синове през първата половина на 19 век.

Това е най-големият средновековен палат от късното Средновековие освен у нас, а и на Балканите. Изградили са го трима майстори в продължение на 20 години.  За да усетим силата на Родопската магия поемаме нагоре в планината. На 4 километра югозападно от село Могилица локални родолюбци са разкрили едно особено място – панорамната площадка " Върхът ", откъдето погледът може да обгърне съвсем цялата живописна котловина на Горна Арда.

Пешеходната разходка до горе е към 2 часа. По права линия върхът е близо, само че пътеката криволичи по ската и действително обикаля цялото нагорнище. Минава през тучни планински ливади, обградени от безчет цветни топки, завършени от есенните корони на дърветата. Спираме за къса отмора край един от изворите по пътя.

А в есента има някаква особена магия - цветовете са толкоз мощни, толкоз впечатляващи, че окото се пренасища от колорита на пейзажа.

Потъваме в прегръдката на божествена букова гора, покриваща компактно западния скат. Внимаваме да на изгубим маркировката, защото към върха се пресичат тесни пешеходни пътеки, по-широки коларски пътища и такива, употребени преди години от граничарите.

Към панорамната площадка се подхожда от южната страна. В най-високата част на възвишението пътят минава настрана от билото. Широк е и загатва, че мястото е налично с велосипед или пък с високопроходим автомобил.

Излизаме на ръба на Родопите и поглеждаме към долината на река Арда и уютните селца, накацали по крайбрежията в горното й течение.

Само 1351 метра надморска височина, а пред нас е цялата хубост на Родопа планина. Ако се загледаме право напред, ще забележим даже емблематичната за региона телевизионна кула Снежанка в Пампорово, предава NOVA.

Върховете Момчил и Карлък, първенецът на планината Перелик и още десетки била по покрива на Западните Родопите – всичко това се простира пред нас и ни омагьосва със златния си есенен сексапил.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР