Умната машинка следва своя собственик и пренася багажа муРоботът Gita

...
Умната машинка следва своя собственик и пренася багажа муРоботът Gita
Коментари Харесай

Италианци пускат в производство робота-носач Gita

Умната машинка следва своя притежател и придвижва багажа му

Роботът Gita е в положение да носи товар до 18,1 кг (снимка: Plaggio)

Италианската компания Piaggio показа значително модифицирана версия на робота-носач Gita, която ще бъде пусната в всеобщо произвеждане. Роботът се появи за първи път при започване на 2017 година с концепцията да носи багажа на своя притежател.

Първоначално, в описанието на  прототипа се твърдеше, че роботът ще бъде самостоятелен и ще може да се движи със скорост до 35 километра в час. Серийната версия обаче е претърпяла някои промени във външния тип и има по-скромни характерности.

Така да вземем за пример, роботът е станал единствено отчасти самостоятелен: той е в положение да разпознае своя притежател и да го следва, само че не може независимо да върви по избран маршрут.

Освен това разработчиците са понижили оптималната скорост на робота до 9,6 километра в час. Вградената батерия разрешава на Gita да се движи след притежателя си до 4 часа.

Gita следва своя притежател в продължение на 4 часа с едно зареждане (снимка: Plaggio)

Роботът е в положение да носи товар до 18,1 кг, а личното му тегло е 22,7 кг. Собственикът има опция да заключи товарното поделение, в което се слагат раница или чанта за извършване на покупки, като употребява особено мобилно приложение.

Продажбите на серийната версия на Gita ще стартират през ноември. Цената на робота ще бъде 3250 $.

Други компании работят върху „ умни ” куфари, които независимо следват своя притежател. Подобен куфар може да се вземе и на борда на самолета.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР