„Умна къща" без аналог се намира в България. Домът на

...
„Умна къща" без аналог се намира в България. Домът на
Коментари Харесай

„Умна къща" без аналог у нас дава решения за мръсен въздух и високи сметки СНИМКИ

„ Умна къща " без аналог се намира в България. Домът на Димитър и Николета Петкови в Горна Оряховица дава решения за замърсен въздух, положителното качество на питейната вода и високите сметки, предава bTV.

Той е машинен инженер и бизнесмен, а тя учител по осведомителни технологии. На пръв взор домът им наподобява най-обикновен, само че в действителност е цялостен с изобретения, които не могат да бъдат открити на никое място другаде по света.

Всяка система и интегрирана технология в дома се дължи напълно на техния труд и благодарение на компютър и „ Google “, споделя семейство Петкови.

Идеята им е предизвикана не от пристрастеността към новите технологии, а от въпросите, които всеки българин си задава, когато желае да построи личен дом – по какъв начин да му излезе по-евтино и по какъв начин да бъде по-здраво и стабилно на времето.
По думите на Димитър неговата брачна половинка е сърцето на къщата, а технологиите – мускулите.

Мнението на Димитър е, че Горна Оряховица е градът с най-силно нечист въздух, по тази причина за фамилията му най-важната технология, която е основал е рекооператорът, който пречиства въздуха в пространствата.

По този метод не се натрупа и прахуляк по мебелите. А с помощта на супер батерия, фамилията от две години живее единствено на слънчева светлина и не заплаща сметки за ток.

Едно зареждане е задоволително, с цел да имат сила за 3 дни. Проблемите с качеството на питейната вода в този дом също са решени.

Водата, с която се къпят и мият, минава през проточна семпертина. Така няма бактерии, утайки, а водата е постоянно чиста и прясна, описват двамата.

Къщата разполага и с филтър, а водопроводът е разграничен на две - едната част на водопровода е тази, от идва вода от градския тръбопровод, а във втората част се събира дъждовна вода, с която се пълнят тоалетните казанчета.

Семейството е улеснило живота си, като е добавило радар, който засича дали има придвижване в къщата и по този метод се пести от придвижването на топлата вода.

Семейството има и три 3 дребни деца. Средното дете открива, че посредством гласови команди може да задава на тв приемника какво видео да му пусне. Родителите му считат, че децата към този момент са усвоили този метод и признават, че границата е тънка – т.е изисква се децата да се научат да бъдат съответни, цифрови жители.

Всичко в къщата на младите бизнесмени се ръководи посредством обща система, която сама ръководи всичко. Информацията е качена на облак. Собствениците имат достъп до нея онлайн и могат да ръководят отдалечено целия си дом когато и да е.


„ Трябва да им обясняваме, че в действителност, когато излязат в интернет е същото като да излязат на открито на улицата и да бъдат по-отговорни, и да мислят, когато им разбираем и покажем кои са негативите, кои са заплахите да бъдат рационални ползватели “, акцентират родителите.


Повечето от софтуерните решения в дома му се появяват и след проблеми и въпроси, които идват от страна на клиентите му в бизнеса. Така една от функционалностите, които създава за своите артикули е отдалеченото им ръководство и поправяне. Като термин това е познато у нас като „ интернет на нещата “, само че тук идва въпроса и за сигурността.

Семейството признава, че нямат уверението и сигурността, че злоумишлен човек няма да хакне сървъра на „ умния дом “ и да накара, да вземем за пример, помпата за водата да не изключва, което пък да докара до случай.

И споделят, че къщата е във безконечна битка сред дизайна и успеваемостта.

„ Въпросът е да има най-малко ъгли, тъй като ъглите са термо места, в които губиш успеваемост. Ако можеше да са сферични – щеше да е по-добре “, обясниха Димитър и Николета.

Построяването на този дом лишава 2 години и коства стотици хиляди. В търсене на решения за бъдещето, младите родители споделят, че в действителност за дома все по-модерни стават не технологиите, а тъкмо противоположното завръщането към простите и най-първи способи за строителство.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР