Уместно е при възрастните над 55-65 години да се прилагат

...
Уместно е при възрастните над 55-65 години да се прилагат
Коментари Харесай

Доц. Янчева: Уместно е хората над 55-65 години да не се ваксинират с AstraZeneca

Уместно е при възрастните над 55-65 години да се ползват РНК ваксини, за които има данни, че са с по-висока успеваемост вместо имунизацията на AstraZeneca. Това разяснява доцент Нина Янчева, началник на катедрата по инфекциозни заболявания на Медицинския университет в София, в сряда пред БНР.

Тя посочи, че за хората над 55-годишна възраст няма данни за успеваемостта, а не че има противопоказания да се ползва. Все отново тя счита, че е подходящо за тази възрастова група да се предпочетат други ваксини. Янчева уточни, че преимуществата на имунизацията на AstraZeneca са по-лесните условия за предпазване. Здравните управляващи у нас взеха решение да не лимитират приложението на имунизацията на AstraZeneca за хората над 55 години, както това направиха някои страни в Европа.

Тя уточни, че еднократната доза от AstraZeneca е с успеваемост 76%, след втората доза успеваемостта се усилва на 82% .

“Във Англия стартира тестване за разбъркване на дози от разнообразни ваксини, като концепцията е, че при разнообразни механизми на имунизациите се чака по-добра успеваемост. Първите резултати ще излязат през юни, до есента ще стане ясно до каква степен този метод е подходящ “, уточни тя.

Тя разясни, че главните странични резултати от имунизациите са местни или реакции за едни-два дни с лека температура и мускулни болки.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР