Умерен ръст на кредитирането с до 7% в България през

...
Умерен ръст на кредитирането с до 7% в България през
Коментари Харесай

Българите теглят повече кредити

Умерен растеж на кредитирането с до 7% в България през тази година чака рейтинговата организация Moody’s в собствен разбор за страната ни. Повече заеми ще теглят както семействата, по този начин и бизнесът.

Гражданите ще вземат повече ипотечни заеми, като тласък ще е предстоящият растеж на стопанската система през тази година от 3,3%, както и намаляването на безработицата и нарастването на заплатите, настояват от организацията. “Бързият стопански напредък на България ще усили търсенето на ипотеки, потребителски заеми и даже корпоративни заеми. Това ще поддържа кредитния растеж след няколко години на деливъридж ”, изясни Мелина Скуриду, анализатор от Moody’s, отговарящ за страната.

Според специалистите това ще разреши финансовите институции в страната ни да подобрят индикаторите си за доходност и да понижат делът на необслужваните заеми, които са под междинните за Европа.

И допълват, че позитивното развиване на стопанската система и кредитирането ще им разреши да продължат да генерират задоволително запас от нормалната си активност, който ще употребяват за подсилване на финансовите позиции. Приходите ще са задоволителни, с цел да се обезвреждат предстоящи по-високи дивиденти за притежателите и затегнатите регулации.
Банките ще генерират сходни с миналогодишните облаги и ще поддържат добра ликвидност, показват още от Moody’s.
Последните данни на Българска народна банка демонстрираха, че банковата система в България е нараснала облагата си през януари с близо 24,5% на годишна база. В първия месец на годината позитивният финансов резултат на кредитните институции е 117 млн. лева – с 23 млн. лева повече по отношение на 31 януари 2017 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР