Умения по придвижване, маскировка, избор на позиция и стрелба със

...
Умения по придвижване, маскировка, избор на позиция и стрелба със
Коментари Харесай

Български и американски войници показаха умения при стрелба със снайперова пушка

Умения по напредване, дегизировка, избор на позиция и пукотевица със снайперова пушка MSG демонстрираха пред публицисти през днешния ден, 12 февруари, военнослужещи от 101-ви алпийски полк в Смолян и от 5-и кавалерийски полк от Сухопътните войски на Съединени американски щати. Тактическото занимание се организира в границите на взаимния българо-американски курс за снайперисти. В него участваха 20 снайперисти от сухопътните войски на България и Съединени американски щати. Те извършиха стрелби по преносими цели и по кръгове с диаметър 10, 20 и 30 см, отдалечени на 600 метра от стрелците. Обучението, което се организира от 10 до 14 февруари в региона на алпийския полк, се управлява от капитан Светослав Колев и старши лейтенант Анастас Караиванов. Това оповестиха от Министерството на външните работи.

Освен взаимната подготовка на снайперистите, на образователен полигон „ Ново село се организира ротно тактическо обучение. В него вземат участие военнослужещи от 101-ви алпийски полк, 2-ра механизирана бригада и Центъра за подготовка на експерти дружно със свои сътрудници от 1-ви батальон на 5-и кавалерийски полк на Сухопътните войски на Съединени американски щати.

„ Това е първата за тази година взаимна българо-американска подготовка, която има за цел повишение на уменията на военнослужещите и на оперативната съгласуемост на формированията “, сподели командирът на 101-ви алпийски полк полковник Димитър Кацаров. Командирът на ротата от 5-ти кавалерийски полк капитан Стивън Къмби също означи, че опитът в бойната подготовка, който военнослужещите обменят в взаимната работа, способства за създаване на стабилно партньорство.

През тази година за създаване и повишение на професионалните качества на военнослужещите от 101-ви алпийски полк са планувани регулярни взаимни подготовки с американски и британски военнослужещи в нашата страна, както и 8 учения, които ще се проведат в Италия, Германия, Украйна, Румъния, Турция и Словения.

„ Нашето военно формирование дава отлични вероятности за развиване на военнослужещите. Опитът, който се придобива в взаимните тренировки с сътрудници от други страни, е извънредно потребен. Ученията са доста характерни и са ориентирани към повишение на подготовката на военнослужещите за оцеляване в комплицирани планински условия, свързани са с асимилиране на алпийски техники за превъзмогване на разнообразни трудности, с цел да бъдат изпълнени сполучливо поставените задания “, разяснява командирът на 101-ви алпийски полк. Той уточни, че през последните две години съставът на полка се е нараснал с 30%, а снайперистите са окомплектовани над 90%. В последния конкурс, разгласен през миналата година за едно вакантно място са се борили четирима претенденти. През февруари 2020 година е разгласен нов конкурс за заемането на 10 вакантни войнишки длъжности. Кандидатите, приключили цивилен междинни или висши учебни заведения, би трябвало да подадат документи до 10 март 2020 година посредством структурите на Централното военно окръжие в страната. Още в първия ден на оповестяването на състезанието заявки са подали 9 претенденти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР