Умен, красив, образован и полиглот - така лидерът на ГЕРБ

...
Умен, красив, образован и полиглот - така лидерът на ГЕРБ
Коментари Харесай

Кандидатът за премиер на ГЕРБ: Коя е Мария Габриел?

" Умен, хубав, просветен и полиглот " - по този начин водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разказа фигурата, която ще предложи за министър-председател пред ръководителите на всички парламентарни групи през днешния ден.

Още през вчерашния ден в медиите се появи името на Мария Габриел за евентуален претендент за министър председател от ГЕРБ-СДС. Оказа се правилно и през днешния ден Борисов разгласи от парламентарната естрада: 

" Нашият претендент за министър председател ще бъде Мария Габриел. Искам да кажа за нейната биография, че това което е дала са нововъведенията, научните проучвания, културата и младежта. Това са тематики, по които мисля, че всички сме написали много в стратегиите си. Като настоящ еврокомисар, е трябвало тя да участва на срещата на Г-7 ".

Коя е Мария Габриел?

Мария Иванова Габриел е член на Европейския парламент от делегацията на ГЕРБ в състава на Групата на ЕНП от 2009 година Тя е заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент по въпросите на разширението на Европейски Съюз, Средиземноморието, Близкия Изток и Северна Африка и началник на българската делегация в Групата на ЕНП. 

Мария Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев. През 1997 година приключва Езикова гимназия " Д-р Петър Берон ", Кюстендил, а през 2001 година придобива бакалавърска степен по " Българска и френска лингвистика “ в Пловдивски университет " Паисий Хилендарски ".

Продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо, Франция, където учи интернационалните връзки, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика. Завършва магистратура по " Сравнителна политика и интернационалните връзки “ в Докторската академия по политически науки, Бордо през 2003 година

От 2004 до 2008 година е помощник теоретичен откривател в Института по политически науки в Бордо, Франция. Преподавателската ѝ активност е обвързвана с тематиките за процеса на взимане на решения в Европейски Съюз, политическа социология и интернационалните връзки. В екипа е на 2 интернационалните плана – по Европейска стратегия Equal 2004 – 2008 " Ценности и стопанска система – равенството в професионалната активност и обществената и солидарна стопанска система " и Международна изследователска стратегия " Парламентарното посланичество на национално и европейско равнище " с началник Оливие Коста.

През 2012 година се омъжва за Франсоа Габриел, който по това време е част от екипа на ръководителя на групата на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол. През 2015 година се ражда синът им Жан-Едуард.

От 2012 до 2014 година е координатор на ЕНП в Комисията по права на дамите и тъждество сред половете на Европейския парламент.

На 19 октомври 2012 година Мария Габриел е определена за заместник-председател на ЕНП дами.

През юни 2013 година е определена за " Евродепутат на годината " в категория " Равенство на половете ".

Централно място в извънпарламентарната активност на Мария Габриел заемат самодейностите, ориентирани към младежите. Има разкрити общо шест европейски осведомителни центрове – два в София, Благоевград, Русе, Бургас и Сливен. Чрез тях провежда образования, презентации, акции, запознаващи младежите и всички останали жители с преимуществата от участието на България в Европейски Съюз. 

В сърцето на Европа Мария открива и любовта - през 2012 година се омъжи за французина Франсоа от екипа на ексшефа на Екологичен потенциал Антонио Таяни. На сватбата им в София кумува тогавашният началник на ЕНП Франсоа Дол.



Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР