Умел крадец може да разфасова“ колата на основните ѝ части

...
Умел крадец може да разфасова“ колата на основните ѝ части
Коментари Харесай

Топ 5 най-крадени автомобилни части


Умел апаш може да „ разфасова “ колата на главните ѝ елементи за половин час.

Тъй като кражбата на цяла кола може да бъде рисковано, крадците постоянно се концентрират върху премахването на съответни елементи или аксесоари на колата. Това може да бъде по-лесно за осъществяване и доста по-изгодно за тях.

Според Националната администрация за сигурност на придвижването по пътищата (NHTSA) на Съединени американски щати, ловък апаш може  да  „ разфасова “ колата на основните  ѝ елементи за половин час , след което да продаде обособените продукти за от два до четири пъти повече, според от цената на автомобила.

Катализатори

Катализаторите преобразуват токсичните газове и замърсители, изхвърлени от мотора на автомобила през изпускателната система в по-чист материал. Но това не е повода те да бъдат крадени толкоз постоянно. Тази част е известна, тъй като е лесна за кражба и материалите, от които е направена са:  платина, паладий и родий , които са в групата на скъпите метали.

Защитете го:  Нагъл апаш може да се плъзне под колата ви с ножовка и да се простите с катализатора си за минути. Експертите поучават да заварите железна пластина върху катализатора или да гравирате своя номер върху него, с цел да го улесните за идентифициране. Други ограничения за сигурност, които можете да следвате е да избягвате паркиране на улицата или в случай че това ви се наложи да спрете покрай друго транспортно средство или до стена. Това затруднява достъпа на всеки до долната част на вашия автомобил.

Въздушни възглавници

Според Националното бюро за застрахователни закононарушения (NICB) в Съединени американски щати всяка година се крадат 50 000 въздушни възглавници на стойност 50 млн. $. Тази животоспасяваща автомобилна част би трябвало да бъде заменена, откакто е била разгърната при конфликт или е била открадната. Престъпниците ги продават на снабдители, които ги инсталират в транспортните средства на нищо неподозиращи притежатели, най-често след злополука.

Защитете ги:  Заключването на кормилото ще защищити въздушните възглавници и колата ви от кражба. И когато пристигна време да закупите аварийни въздушни възглавници, уверете се, че купувате единствено от производителя, сертифицирано дружество за преработване или дилър. Проверете дали опаковката на въздушната възглавница е запечатана, с цел да знаете, че не е взета нелегално от друга кола. Ако няма пазар за откраднати въздушни възглавници, крадците ще спрат да ги крадат!

Навигацията – новата стереосистема

Стереосистемите за коли към този момент нямат тази прелест, която в миналото имаха за крадците, защото нямат паричната стойност, която в миналото имаха. Днешните коли изкушават крадците с доста по-сложни и мечтани варианти. Навигационни системи към този момент са много по-желани и се продават за повече пари.

Защитете ги:  Някои модели се оферират с преносима стойка, която можете да откачите и скриете в жабката. За тези коли без преносима стойка е най-добре да паркирате автомобила си в гараж – в случай че е допустимо. Ако се постанова да паркирате на улицата, изберете добре осветено място и покрийте предното стъкло.

Гуми и джанти

За разлика от притежаването на GPS или звукова система, гумите и джантите не са нещо, което да имате по желание. Отдавна желани от крадците на коли, гумите и джантите се отстраняват елементарно единствено с няколко инструмента. И са лесни за препродаване.

Защитете ги:  Вече се продават ключалки за колелата, които могат да ги защитят. Заключването на гайките ви също ще ви помогне да запазите колелата си там, където им е мястото. И да държите колата си прибрана през нощта в гараж.

Акумулатор

Вашият авто батерия е единственото нещо под капака, което може да бъде взето елементарно и коства нещо на пункта за скрап. Един батерия  не коства доста и по тази причина крадците нормално се насочват към няколко коли в региона едновременно.

Защитете го: Можете да сложите ключалки за похлупак, с цел да затрудните достъпа на крадците. Освен това паркирайте на оживени, добре осветени места, където всеки, който бърка под капака на колата ви, би събудил съмнение.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР