Умеем ли да пазим архитектурното наследство - къщи със статут

...
Умеем ли да пазим архитектурното наследство - къщи със статут
Коментари Харесай

Как пазим духа на Пловдив СНИМКИ

Умеем ли да пазим архитектурното завещание - къщи със статут на монументи на културата? През последните години мнозина притежатели съумяха да реставрират постройките със лични средства, само че и през днешния ден в историческата зона на Пловдив виждаме фасади с олющена мазилка, изкъртени орнаменти, ръждясали балкони, изгнила дограма.

Къща на ул. " Райко Даскалов " (малката Главна) е рискова, тъй като върху тротоара пада мазилка. Ужас срад минувачите всява и постройката на ул. " Иван Вазов " 10, боядисана в миналото в синьо. Тя е под ключ от предишния век. Фасадата е като юфка, прозорците са избити. " Внимание, падащи предмети! " - този надпис е окачен на вратата в партера на красивата къща на Главната до Римския конгрес. Сградата беше неотдавна реставрирана, само че явно с неприятно качество. В окаяно положение е емблематичният монумент на културата на бул. " Шести септември " и " Райко Даскалов ". Къщата с медальона, която се намира насреща, пред Съдебната палата, беше актуализирана със взаимните старания на частните притежатели и Община Пловдив. Такива образци обаче се броят на пръсти. Все едно някой е остъргал боята на втория етаж на къщата на ул. " Отец Паисий " тъкмо над лъскавия магазин.

Без прозорци и покрив е къщата на ул. " Тодор Самодумов ", тъкмо до перлата на Стария град - " Клианти ".

По разпореждане на кмета на регион " Централен " Георги Стаменов някои притежатели, като на ул. " Христо Г. Данов ", обезопасиха фасадите с защитни платна. Добрата вест е, че в " Капана " към този момент съвсем няма къщи, които да не са реставрирани.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР