УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се присъедини към световната инициатива за

...
УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се присъедини към световната инициатива за
Коментари Харесай

Безплатни консултации с онколози и хематолози се проведат в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ се причисли към международната самодейност за отбелязване на Деня на онкологичните болести (4 февруари). Това оповестиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Лекари от Клиниката по хематология и онкология, която е една от водещите в страната, ще преглеждат гратис за „ второ мнение “ пациенти с към този момент диагностицирани онкологични и хематологични болести. Тази година самодейността в международен мащаб ще премине под мотото I am and I will (Аз съм и ще бъда).

Скрининг на туберкулозата в Кърджали

Безплатните съвещания се организират при следния график:
4 февруари 2020 (вторник)
10:00 – 13:00 – безвъзмездна консултация с доктор Рая Петрова (хематолог);
13:00 – 16:00 – безвъзмездна консултация с доктор Божил Робев (онколог).

5 февруари 2020 (сряда)
10:00 – 13:00 – безвъзмездна консултация с Мая Цакова (онколог)'
13:00 – 16:00 – безвъзмездна консултация с доктор Александър Йорданов (хематолог).

Прегледите ще се организират в кабинет N 17, ет. 1. Не е належащо авансово записване. Приемът на пациентите ще става по реда на идването. Те би трябвало да носят със себе си цялата документи за болестта си досега.

През последните години броят на онкологичните болести се е удвоил, даже утроил, сочи международната статистика. Най-разпространен е ракът на белия дроб, който съставлява 11,6% от всички случаи на онкозаболявания. На първо място е и като причина за гибелта на такива заболели – 18%. Следващите най-смъртоносни са ракът на дебелото черво 9,2%, ракът на стомаха 8,2%, ракът на черния дроб 8%, следван от рака на млечната жлеза 6,6%.

Лидерска позиция измежду хематологичните болести заемат анемиите (35%), следвани от лимфомите и хроничните левкемии. „ В нашата клиника отчитаме доста повишаване честотата на заболелите от Множествен Миелом, Неходжкинов лимфом и Болест на Ходжкин “, изяснява хематологът доктор Александър Йорданов.

За разлика от онкологичните болести, за които се знае доста, хематологичните са по-малко известни. Те могат да обиден всички съставни елементи на кръвта – еритроцити, левкоцити и тромбоцити, също по този начин и костния мозък, който ги създава. Лимфните органи като далак, сливици и лимфни възли са обект на тези болести. Могат да бъдат разграничени жестоко в категориите – доброкачествени и злокачествени. Сред постоянно срещаните хематологични болести са анемиите, нарушаванията на кръвосъсирването и злокачествените левкемии и лимфоми. Те се подреждат на 5то място по периодичност измежду българското население, след рака на белия дроб, простата, млечна жлеза и дебело черво. Навременното им лекуване води до по-добра прогноза.

Много постоянно онкохематологичните болести се развиват постепенно и незабележимо, без изразена ясна симптоматика, като това може да забави диагнозата даже с година. Оплаквания от честа поява на синини по тялото, щедро кървене при незначителни контузии, нощни изпотявания, фебрилитети, даже грипоподобна симптоматика, тъпа болежка в ляво подребрие, могат да бъдат алармиращи сигнали за началото на хематологичнен развой.

Кои са лекарите, които ще съветват пациентите, можете да видите ТУК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР