Умъртвяването на заразените с африканска чума прасета е единственият начин

...
Умъртвяването на заразените с африканска чума прасета е единственият начин
Коментари Харесай

Еврокомисарят по храните: Българските свиневъди ще бъдат обезщетени

Умъртвяването на инфектираните с африканска чума свине е единственият метод за преодоляване на обстановката в България. Това сподели в изявление за Българска национална телевизия еврокомисарят по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андрюкайтис, съобщи БГНЕС. Той е в непрекъснат контакт с българските управляващи и е подготвен да се срещне с министъра на земеделието Десислава Танева.

Комисар Витянис Андрюкайтис предизвести, че вирусът е доста рисков за прасетата и сега няма ваксина против него. Той се популяризира и измежду дивите свине и най-вероятно е пристигнал в България от Румъния, а там от – Украйна и Молдова.

„ Знаете, че европейския ветеринарен екип на място сега е на място в България. Те работят един до друг с българските публични контролни управляващи и ветеринарните служби. Много е значимо да се разбере по какъв метод инфекцията е минала към една от най-големите свинеферми в страната ви “, сподели Андрюкайтис.

Еврокомисарят напомни, че преди две години в България още веднъж е имало африканска чума, само че единствено при диви свине и тогава не се е стигнало до заразяването на домашните. Според него е доста значимо хората да схванат какъв брой сериозен е в този момент казусът.

„ Хората по места би трябвало да схванат, че обстановката е доста комплицирана. Трябва сигурно да се спре разпространяването на болестта посредством дивите свине, незаконна търговия, посредством храната на прасетата, посредством превоза и човешкия фактор. Много е значимо да се разбере, че човешките действия, особено незаконната продажба на свинско месо е доста рискова “, сподели еврочиновникът.

Андрюкайтис прикани локалните управляващи за използването на строги ограничения: „ Строгите ограничения за биосигурност би трябвало да бъдат прилагани както в огромните свинеферми, по този начин и в дворовете на хората, където се отглеждат свине. Хората би трябвало да схванат, че би трябвало да се подхващат изключителни ограничения. Те би трябвало непрекъснато да са във връзки със съответните органи по какъв начин да ползват ограниченията за биосигурност. Най-важното в този момент е умъртвяването на инфектираните животни “.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР