Умъртвяване и загробване на свинете в трите големи свинекомплекса в

...
Умъртвяване и загробване на свинете в трите големи свинекомплекса в
Коментари Харесай

2,4 млн. лв. за умъртвяване на свинете в Русенско – с електричество и газ

Умъртвяване и загробване на свинете в трите огромни свинекомплекса в Русенско разпорежда Областната дирекция за сигурност на храните. Животните ще се умъртвяват с електричество или газ (въглероден диоксид под формата на изсъхнал лед).
Поръчката е с планирана стойност 2 379 756 лв. с Данък добавена стойност (над 1,9 млн. лева без ДДС) и изпълнителите й се избират посредством договаряне без авансово съобщение.
Разделена е на четири обособени позиции. Трите от тях са за осъществяване на изкопни работи, товаро-разтоварна и транспортна активност, загробване и стерилизация в територията на „ Свинекомплекс Бръшлен “ АД (общ. Сливо поле), „ Свинекомплекс Голямо Враново Инвест “ АД (общ. Сливо поле) и „ Свинекомплекс Николово “ АД (общ. Русе).
Дружеството в Бръшлен ще получи от ОДБХ 614 500 лв. без Данък добавена стойност, с цел да извърши изискваните от ОДБХ действия, сдружението в Голямо Враново – 460 880 лева, а сдружението в Николово – 307 250 лева
Четвъртата позиция е за осъществяване на мероприятия по стерилизация и обеззаразяване във всички наранени обекти на територията на област Русе. Тя се разпорежда директно на „ Биоконтрол корпорация “ ЕООД – Разград, против 600 500 лева без Данък добавена стойност. Дружеството е еднолична благосъстоятелност Галина Чолакова посредством компанията й „ Иновекс Партнърс Груп “ ЕООД.
Според документите област Русе попада във високо рисковите райони за разпространяване на заболяването Африканска чума. Там са регистрирани 12 свиневъдни обекта с брой почти 110 000 прасета.
Одобрените способи за хуманно умъртвяване на свинете са с електричество и посредством газ (въглероден диоксид под формата на изсъхнал лед), написа в обявлението.
Преди да стартира умъртвяването Регионалният спешен център, основан към ОБДХ, приготвя процедурите за безвредното неутрализиране на труповете.
„ Убиването би трябвало да се извърши по допустимо най-бързия метод след потвърждаване на диагнозата като първо се умъртвяват свинете, посочили клинични признаци на болестта. Следващ значим стадий в ликвидирането на заразната болест е неутрализиране на трупове и контаминиран материал. Труповете и контаминираните материали (фураж, посуда, предмети и други) неотложно се обезвреждат посредством загробване на избрани за това терени по подобен метод, че да се подсигурява унищожаването на вируса. Труповете на всички възприемчиви животни, които са умрели или убити за очистване на заболяването, би трябвало да бъдат унищожени под формален контрол по метод, гарантиращ неутрализиране и неразпространение на вируса на АЧС “, се споделя също в обявлението.
Месото от възприемчивите животни от инфектираното стопанство, заклани през интервала сред евентуалното въвеждане на заболяването и налагането на забрана за придвижване, би трябвало да бъде проследено и унищожено под формален контрол, тъй че да се подсигурява неутрализиране, ограничение и неразпространение на вируса на АЧС.
Последният стадий е разчистване и стерилизация. Те би трябвало да стартират незабавно след умъртвяването на възприемчивите животни с премахване от животновъдния обект и то би трябвало да се извърши методично.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР