УЛТРА. В края на тази седмица, от петък до неделя,

...
УЛТРА. В края на тази седмица, от петък до неделя,
Коментари Харесай

3 дни, 218км: Софийски манастири 2018 ще се проведе този уикенд

УЛТРА. В края на тази седмица, от петък до неделя, 14-ти, 15-ти и 16-ти септември 2018 година, ще се организира тридневното ултра съревнование по планинско тичане и планинско колоездене „ Софийски манастири” 2018. Тази година за първи път конкуренцията ще бъде в цялостния си формат – три дни, три ултра стадия – общо 218км с +5850м сумарна позитивна денивелация в цялостна обиколка на Софийската долина.

В средата на месец август тази година ултрамаратонецът Андрей Гридин първи тества това извънредно тестване на човешките благоприятни условия, като в границите на единствено два дни сполучливо се оправи с 218-километровата отдалеченост. Маршрутът обикаля Софийската Света гора, като минава около 25 манастира от общо 40-те в покрайнините на София, и минава поредно през 6 планини – Люлин, Витоша, Плана, Лозенска, Средна гора и Стара планина.

„ Софийски манастири “ е част от стартирания от „ София 2018 – Европейска столица на спорта” план за рекламиране на спорта чрез изкуството, историята и националните полезности, като метод за провокиране на упоритостта за себедоказване и като главен мотиватор и мотор за спортното всекидневие на всеки.

Планинският маратон, ултрамаратон и крос-кънтри планинско колоездене „ Софийски манастири “ се организира за първи път през септември 2016 година, като надпреварата беше единствено в един стадий. Стартът беше от Клисурския манастир, а финалът при станцията на БЧК над село Лозен. Победител в бягането стана първенецът ни по планинско тичане и маратон Шабан Мустафа, а най-бърза при дамите беше Елеонора Григорова. Крос-кънтри колоездачното съревнование завоюва Емил Стойнев, а при дамите победи Анелия Карагьозян.

През втората година планът приобщи нови трасета и нови манастири, като надпреварата през 2017-та беше в два стадия. Първият стадий започва от Клисурски манастир и приключи при БЧК над с.Лозен, а вторият – от с.Лозен до с.Байлово, родното село на писателя Елин Пелин. Победители станаха Константин Атанасов при бегачите и гръка Константинос Константинидис при велосипедистите, а в общото класиране на дамите безапелационно купите надлежно подвигнаха Мария Николова и Анелия Карагьозян.

Тази година планът на Сдружение Маратон доближи своя приключен тип. Обиколката на Софийското поле към този момент е цялостна. Ултра надпреварата ще се организира в три стадия, в границите на три следващи дни. Форматът на ултра надпреварата за планински бегачи у колоездачи е извънредно разчупен. Не е наложително присъединяване и в трите спортни дни. За всеки от трите стадия ще има настрана класиране, а ще има и общо класиране по сумата от времената в трите стадия. Затова е допустимо да участвате единствено в един или два от стадиите. Освен това има и по-къси дистанции за бегачите във всеки от дните.

Въпреки че формалният период за записване за присъединяване към този момент изтече, въпреки всичко има опция да се регистрирате за присъединяване. За задачата би трябвало да изпратите и-мейл на уредниците на адрес [email protected], в който да напишете вашето име, възрастова група, телефон за контакт и да отбележите тъкмо в кои от стадиите и дистанциите на надпреварата „ Софийски манастири” 2018 желаете да участвате. Ще може да заплатите таксата за присъединяване на място, в деня на старта.

Може да намерите подробна информация за надпреварата „ Софийски манастири” 2018 на уеб страницата на уредниците www.marathon.bg/sm18/

Организаторите от Сдружение „ Маратон “ се надяват с развиването на този план да обезпечат освен трасе за един емблематичен за столицата колоездачен и бегови пробег, само че и опция за поклоннически маршрут, който всеки, съгласно избора си и качествата си, може да употребява на части или в целокупност. За тази цел по трасето поетапно уредниците слагат и трайни обозначителни знаци и табели, водещи към манастирите, местностите и разнообразни други забележителности по пътя, които освен ще са в помощ на участниците в „ Софийски манастири”, само че и в бъдеще ще насочват всички туристи, решили да се движат по маршрута или по някоя част от него. Освен табелите, за самото съревнование уредниците ще маркират цялото трасе и с червено-бели найлонови ленти и еко-спрей с ослепителен цвят. Подробности за цвета и типа на маркировката ще бъдат дадени преди старта.

„ Софийски манастири” 2018 се провежда в чест на празника на град София от Сдружение „ Маратон”, фондация „ София 2018 – Европейска столица на спорта” и Столична община, с поддръжката на Sport Box, Doltcini, SEOS и SKI.BG.

Времето през уикенда дава обещание да е слънчево и просто прелестно, по тази причина не се колебайте и участвайте и Вие. Емоциите са обезпечени!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР