Улици в Сливен дълго време бяха разкопани заради подмяната на

...
Улици в Сливен дълго време бяха разкопани заради подмяната на
Коментари Харесай

Община Сливен е пред фалит заради дълг по европроект


Улици в Сливен дълго време бяха разкопани поради подмяната на ВиК мрежата, проточила се с години

Сметките на община Сливен са запорирани поради финансови искания на Министерството на околната среда и водите, заяви кметът Стефан Радев, представен от Българска телеграфна агенция.

Става въпрос за 4.5 млн. лв., които министерството желае от общината посредством частен правосъден реализатор. Парите са усвоени по провалил се план за ВиК инфраструктура в града от времето, когато кмет на общината беше Йордан Лечков.

Местната власт има 14 дни да заплати. Ако не го направи, сумата ще бъде изтеглена от сметките ѝ това действително ще я изправи пред банкрут, защото съгласно кмета общинският бюджет не може да си разреши да покрие такава сума.

Местната администрация ще се опита да спре осъществяването на вземането като оспори сумата в съда, изясни Радев.

Екоминистерството желае общината да върне 4.5 млн. лв., усвоени по злощастния ВиК план в Сливен от времето, когато кмет беше Йордан Лечков . Тогава общината трябваше да получи 21 млн. евро от предприсъединителната стратегия ИСПА, с които да ремонтира ВиК мрежата в града.

Тогавашният кмет Лечков реши да избере строителя за водната мрежа не посредством специфична социална поръчка, а с рамково съглашение, при което се избира една компания за дадена активност и тя извършва всички поръчки за нея за избран интервал от време. Този метод обаче не се хареса на Брюксел и Европейската комисия спря целия план и изиска усвоените пари да бъдат върнати. Екоминистерството в този момент ги желае от общината.

В резултат на злощастния опит с първия ВиК план на Сливен улиците на града стояха разкопани 2 години, до момента в който стартира нов план за същото нещо, само че този път с 64 млн. лв. от оперативната стратегия " Околна среда " (2007 - 2013 г.).

Йордан Лечков беше упрекнат поради публичните поръчки. На първата инстанция той беше наказан на две години затвор за това, че е сключил неизгодна договорка и е оскъпил ремонтните действия за реконструкцията на водопроводната мрежа в кв. " Дружба " в Сливен. Окончателната присъда обаче беше, че не е направил закононарушение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР