Улица в града да носи името на изтъкнатия творец Величко

...
Улица в града да носи името на изтъкнатия творец Величко
Коментари Харесай

Министър Минеков подкрепи школата за реставратори в Брацигово

Улица в града да носи името на изтъкнатия създател Величко Минеков, предлага регионалният шеф

Министърът на културата проф. Велислав Минеков връчи на Камарата на архитектите в България лиценз за представителна културна организация. Това е следващата стъпка  за основаването на учебен център за архитектурно-строителна реституция в постройката на някогашния строителен колеж в град Брацигово, която от дълги години е неизползваема.  Това ще бъде единствена по рода си школа освен в района, само че и в цялата страна, сподели регионалният шеф Трендафил Величков. Министър Минеков и регионалният шеф се срещнаха с представители на националните управления на Камарата на архитектите и Камарата на строителите, по отношение на плана за откриване на такова образователно заведение точно в града, прочут със своите майстори строители.

„ Ако това се случи, ще бъдем на това равнище, на което сме били преди години “, разяснява министър Минеков и добави: „ Не го споделям с носталгия към предишното, само че въпреки всичко имаше опция да се образоват експерти, майстори, занаятчии. И би трябвало да се случи, тъй като в този момент имаме невероятни архитекти, изключителни инженери, само че майстори нямаме “. Министърът на културата изрази ангажираност и по мъчителната тематика с финансирането на музеите, галериите, библиотеките, читалищата.

Проф. Велислав Минеков бе в региона по покана от регионалния шеф Трендафил Величков, който заяви, че културни дейци от Пазарджик с негово подпомагане са подели самодейност да бъде именувана една от улиците в Пазарджик на проф. Величко Минеков.

В Пещера министър Минеков инспектира осъществяващия се сега ремонт на старинния часовник, прочут в града като „ Сахата “. Средствата за реставрацията са отпуснати от Министерството на културата. Гостът имаше достойнството пръв да види изложбата с произведения от сбирка „ Величко Минеков “, подредена в Художествената изложба. Откриването на експозицията следва на 11 октомври.

Учениците от профилирана гимназия „ Иван Сергеевич Аксаков “ развълнуваха министъра на културата при посрещането му в учебното заведение, където е учил неговият татко проф. Величко Минеков. Министър Велислав Минеков подари на гимназията план на монумент на Свети свети Кирил и Методий, направен от бележития български създател и прегледа дружно с останалите публични посетители учебната музейна експозиция и модерния STEM кабинет.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР