Улесняване на достъпа до хора и капитал и подобряване на

...
Коментари Харесай

Как България да стане иновативна – идеите на основните партии

Улесняване на достъпа до хора и капитал и възстановяване на бизнес средата в България бяха трите съществени тематики, които представители на главните политически сили разискаха в първия по рода си спор " Иновативна България. Как да го реализираме? ", проведен от Българската стартъп асоциация (BESCO). В полемиката се включиха някогашният стопански министър Лъчезар Борисов (ГЕРБ), Благовест Кирилов ( " Българска социалистическа партия за България " ), Йордан Цонев (ДПС), Божидар Божанов (Демократична България) и Мария Капон ( " Изправи се! Мутри вън! " ). Представител на " ИТН " също беше поканен, само че не можа да взе участие заради ангажимент по същото време.

Добрата вест е, че най-големите партии имат единодушие по главните ограничения, които би трябвало да бъдат взети, с цел да се улесни правенето на бизнес и да се подтиква икономическият напредък през високотехнологични действия. Не липсват обаче и разлики. Основните хрумвания на политическите сили са систематизирани тук (за цялостен размер на изображението вижте атачмънта най-долу в текста):
Източник: BESCO Достъп до гений
Недостигът на висококвалифицирани фрагменти е главната спънка пред развиването на високотехнологичен бизнес в страната, уточни Добромир Иванов от BESCO. " Microsoft и Amazon не идват тук, тъй като ни трябват хиляди висококвалифицирани чиновници, а дефицитът е голям ", сподели той.
Основни ограничения: смяна в модела на обучение в посока на цифровизация, развиване на цифрови умения и въвеждане на правилото на образование през целия живот; приемане на нужните нормативни промени и улеснение на процедурите за привличане на висококвалифицирани фрагменти от чужбина. дейни дейности и тласъци в посока на обосноваване на връщането на българите от чужбина.
Лъчезар Борисов от ГЕРБ уточни, че би трябвало да се реализира синергия освен в стопанската система, само че и в образованието, а това е точно връзката сред обучение, нововъведения и технологии. Според него би трябвало " да научим децата да учат " , тъй като живеем в динамичен свят на изменящи се специалности и обилие на информация.

Самото наличие в образованието би трябвало да е съобразено с дълготрайните потребности на стопанската система и на пазара на труда, счита и Благовест Кирилов от Българска социалистическа партия. " Преподавателят би трябвало да бъде наставник , тъй като всеки може да откри информацията, само че преподавателят би трябвало да насочи по какъв начин на практика да се приложат тези познания ", добави той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР