ул. Сливница N2След отмяна на строгите противоепидемични мерки Държавна опера

...
ул. Сливница N2След отмяна на строгите противоепидемични мерки Държавна опера
Коментари Харесай

Държавна опера Варна подновява редовната си програма на 10 април

 ул. " Сливница " N2

След анулация на строгите противоепидемични ограничения Държавна опера Варна възобновява постоянната си стратегия на 10 април с Вердиевия шедьовър " Тоска “, който слага и началото на XXI Великденски музикален фестивал. За да показа една от най-хубавите режисьорски трактовки на Кузман Попов, е поканен Маестро Лучано Ди Мартино. Артистичният шеф и заместител шеф на Държавна опера Пловдив, дирижирал на най-престижните подиуми в Германия, Италия, Русия и други страни, от дълго време не е гостувал във Варна, тъй че ценителите чакат с неспокойствие срещата с неговото диригентско майсторство. Във превъзходно подбрания солистичен състав ще приветстваме изключителни актьори - Габриела Георгиева като Тоска и Иван Момиров като Каварадоси, дружно със солистите на Държавна опера Варна Пламен Димитров като Скарпия и Евгений Станимиров като Анджелоти. Останалите функции извършват Гео Чобанов, Христо Ганевски, Людмил Петров, Петър Петров, Благовеста Статева, Георги Корбаков и Милен Митев.   

На идващия фестивален ден, 14 април, е плануван балетът " Лебедово езеро “ от Чайковски с истинска хореографска редакция на Сергей Бобров. В основните функции ще приветстваме още веднъж примабалерината от Скопие Мария Кичевска като Одета/Одилия и премиерсолистите на балетната натрупа във Варна Франциско Руиз като Принц Зигфрид и Павел Кирчев като Ротбарт..

На 16 април ще проследим трагичния поврат на събитията в мюзикъла " Парижката Света Богородица “, показан като автентичен концерт с костюми по музика на Рикардо Кочанте, с оркестровка на Данко Йорданов. Режисьорът Петко Бонев и диригентът Страцимир Павлов, дружно със сценографката Ася Стоименова и хореографката Станислава Томова, са основали трогателен театър, заслужен за безсмъртния разказ на Виктор Юго. Принос за това имат и артистите – очарователната двойка на сцената и в живота Лилия Илиева и Велин Михайлов в функциите на Есмералда и Квазимодо, Драгомир Шопов като Клод Фроло, Борислав Веженов като Феб Дьо Шатопер, Николай Колев, Мария Павлова и Виктор Ибришимов, без да забравяме оркестъра, хора и балета на Държавна опера Варна.

17 април е специфична дата в XXI Великденски музикален фестивал. Тогава варненските симфоници ще отбележат своя 75-годишен празник със Симфоничен концерт, под палката на именития български диригент Павел Балев, основен диригент на Филхармония в Баден-Баден и основен живописен началник на Международната лятна академия " Карл Флеш “. В празничния концерт ще прозвучат премиерно за Варна две сюити от балета " Сътворението на света " от актуалния съветски композитор Андрей Петров. В програмата са включени още Увертюра " Прометей " от Лудвиг Ван Бетовен и Концерт за пиано и оркестър в сол мажор от Морис Равел със солист младия виртуоз на пианото Ивайло Василев. Макар и единствено на 13 години, той към този момент има забележителна сбирка от над 20 награди от интернационалните състезания в България, Русия, Гърция, Испания, Италия, Германия, Франция, Англия и други страни, като множеството от тях са гран-при или първи награди.

Варненската филхармония ще гостува със същия концерт в границите на Софийски музикални седмици в зала " България “ на 28 юни 2021 година

Във фестивалният април 2021 следва и 74-та годишнина на Държавна опера Варна. Официално записана на 6 април 1947 година като Народна опера Варна, тя стартира своето летоброене от 7 септември 1947 година, когато варненци възторжено приветстват първата варненска оперна режисура – " Продадена булка “ от Б. Сметана. Режисьор е Петър Райчев, първият български тенор от плеядата световноизвестни български оперни гласове, артист, режисьор и възпитател с големи заслуги за развиването на българското оперно изкуство, учредител на Варненската опера, един от основателите на Пловдивската и на Русенската опера. На диригентския пулт застава неговият наследник Руслан Райчев, приключил с отличие диригентско майсторство  във Виена, диригент на първия Държавен симфоничен оркестър във Варна и пръв основен диригент на Варненската опера. От Варна стартира неговата блестяща 60-годишна кариера на един от най-големите модерни диригенти, триумфирали на най-престижните подиуми.

74 години по-късно, на 23 и 24 април 2021 година, варненските фенове на най-красивото музикално изкуство още веднъж са поканени в операта, с цел да съпреживеят предпремиерата на операта " Вълшебната флейта “ от В. А. Моцарт, която не е поставяна тук от 32 години. С премиерата на това заглавие, навръх превратната за обществено-политическото развиване на България дата 10 ноември 1989 година, е била открита ремонтираната близо десетилетие Основна сцена на Варненския спектакъл. А премиерата на " Вълшебната флейта “ 2021 ще бъде една от кулминационните точки в тазгодишното издание на Опера в Летния спектакъл.

" Вълшебната флейта " (Die Zauberflöte, н.ез.) е последната опера на В. А. Моцарт, писана в годината на неговата гибел – 1791. Операта има две дейности, издържани в известната по това време форма зингшпил (Singspiel, н.ез.), която включва по едно и също време говорни разговори и пеене. Създадена е по либретото на Емануел Шиканедер – прочут за времето си артист, режисьор, създател на пиеси, импресарио, както и ексклузивен познавач на гения на Моцарт. Още щом става шеф на фамозния виенски спектакъл " Ан дер Вин " (Тheater an der Wien, https://www.theater-wien.at/de/theater/theater-an-der-wien) Шиканедер разпорежда на композитора да напише опера върху негово либрето. За сюжет избира приказната поема " Лулу или Вълшебната флейта " от книгата на Виланд " Джинистан " (Jinnistan). Моцарт работи с въодушевление и съумява да приключи операта през септември 1791 година Премиерата е на 30 септември в извънградския " Freihaus Theater ". Оркестърът дирижира самият Моцарт, в облика на Папагено се превъплъщава самият Шиканедер, а Царицата на нощта – роля, изискваща обилни вокални умения – е поверена на снахата на Моцарт Йозефа Хофер. Успехът на " Вълшебната флейта " е голям.

През ноември 1792 година Шиканедер афишира 100-тното зрелище на операта, само че  Моцарт не участва, защото умира единствено 2 месеца след премиерата – на 5 декември 1791 година Днес " Вълшебната флейта “ е едно от най-обичаните и най-често изпълнявани творби в оперните театри по целия свят.

" Вълшебната флейта " е въодушевена от философията на Просвещението (Aufklärung, н.е.), което издига в фетиш разсъдъка и устрема към знание с вярата, че те ще доведат до по-справедливо устройство на света. В този смисъл в оперния сюжет е закодирана и известна масонска семантика (Моцарт и Шиканедер са били масони), която алегорично илюстрира пътя на човечеството към рационализиране с последна цел да се трансформира: " Земята – в небесно царство, а смъртните – в богоподобни ". Неслучайно този рефрен се появява във финала и на двете дейности на " Вълшебната флейта “.

Най-известните елементи от операта са дуетът на Папагено и Папагена и арията на Царицата на нощта за колоратурен сопран, която намира място и в Златната плоча на Вояджър – грамофонната плоча, сложена на борда на двата галактически апарата, изстреляни през 1977 година по стратегия Вояджър. Плочата съдържа записи на звуци и фотоси, представящи разнообразието на живота и културите на Земята, като обръщение към извънземния разсъдък във вселената.

За диригент-постановчик на " Вълшебната флейта “ 2021 във Варна е поканен маестро Христо Христов, постигнал забележителни триумфи като най-младият диригент на Варненската филхармония през 1990-те години. Диригент е Стефан Бояджиев. Режисьорът на постановката Антониу Замфир идва от Опера Крайова в Румъния. В постановъчния екип влизат още Ася Стоименова - сценография и костюми, Иван Токаджиев - съветник сценография и диригентът на хора Цветан Крумов. 3D мапингът е дело на Elektrick.me. В функциите са разпределени солистите на Държавна опера Варна: ПАМИНА - Ирина Жекова, Мария Павлова; ТАМИНО - Александър Баранов, Георги Султанов (гости); ЦАРИЦАТА НА НОЩТА - Мариана Буликану (The National Opera and Ballet Theater in Chisinau - Република Молдова), Пламена Гиргинова (гости); ПАПАГЕНО - Пламен Димитров, Иво Йорданов; ЗАРАСТРО - Евгений Станимиров, Гео Чобанов; ПАПАГЕНА - Жана Костова, Лилия Илиева. С присъединяване на Оркестъра и Хора на Държавна опера Варна.

Музикалното предложение за 25 април е Камерен концерт

с многобещаващото заглавие " Испанска приказност на възприятията в музика и танц “. Инструменталното, оперното, трагичното и танцовото изкуство се преплитат в една чувствена стратегия с произведения от Морис Равел, Мануел Де Файя, Исак Албенис. Артистите, които идват от разнообразни сфери на театралните изкуства, изповядват в този концерт пристрастието си към испанското светоусещане. Участват: Стефан Бояджиев и Руслан Павлов (пиано), Зорница Стефанова и Здравка Атанасова (ударни),

Нейко Бодуров (тромпет), Михаела Берова (мецосопран), Алба Егидо и Франческо Капасо (балет) и Веселина Михалкова (драматична актриса).

XXI Великденски музикален фестивал – Варна 2021 приключва в Световния ден на балета 29 април с празнична Балетна церемония. Режисьорът Светлана Тоншева включва в специфичния концерт хореографски редакции, множеството напълно нови, на разнообразни създатели – Анна Пампулова, Франциско Руиз, Павел Кирчев, както и свои хореографии. Балетните актьори ще показват Па Дьо Дьо от “Корсар ", Па Дьо Троа от “Куклената самодива ", “Половецки танци " от “Княз Игор ", " Адажио " от " Ромео и Жулиета " и др.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР