Украйнският внос спря, но това не вдигна цените на българската

...
Украйнският внос спря, но това не вдигна цените на българската
Коментари Харесай

Има ли промяна на пазара на зърно у нас?

Украйнският импорт спря, само че това не подвигна цените на българската стока.

Ако Украйна влезе в Европейски Съюз, в украинските зърнопроиозводители ще трчбша да спазшат всики правила, които съблюдаваме и ние. Това сподели за предаването „ Агросвят ” Радостина Жекова от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. „ Трябва да се има поради, че инфлацията оскъпи производството, а европейския земеделец е задължен да извършва строги регламенти, които в допълнение оскъпяват производството ”, добави Жекова.

" Обидно е хора, които не схващат от земеделие да изясняват по какъв начин стоят нещата в него. Секторът зърнопроизводство субсидирания у нас, само че и най-ниско финансирания на база декар. В България има 35 млн. декара обработваема земя, за която се получават 33 лева дотация, на която се заплаща налог облага ", допълниха Радостина Жекова и ръководителят на НАЗ Илия Проданов.

България е в топ 5 на производителите на слънчогледово олио в света и с цел да запазим тази водеща позоция, би трябвало да работим на цялостен потенциал. Затова е нужна суровина за произвеждане, съобщи в ефир на Дарик ръководителят на сдружението на производителите на растителни масла Яни Янев. Той отхвърли да има спор с българските зърнопроизводители. „ Искаме да купуваме роден слънчоглед, само че единствено на пазарни и действителни цени. Световните тържища дефинират цената. Забраната за импорт от Украйна е безсмислена и няма да промени борсовите цени.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР