Украйна заяви, че нейните войски са стигнали по-далеч на изток

...
Украйна заяви, че нейните войски са стигнали по-далеч на изток
Коментари Харесай

Сепаратистите в Донецк съобщиха за смъртоносна атака на Украйна

Украйна съобщи, че нейните войски са стигнали по-далеч на изток до територия, неотдавна изоставена от Русия, което проправя пътя им за евентуално нахлуване против окупационните сили на Москва в региона на Донбас. Продължават апелите на Киев за повече западни оръжия, съобщи БНР.

Тринадесет души са били убити, а няколко други ранени при поредност от детонации в управлявания от проруските сепаратисти град Донецк в Източна Украйна, заяви подкрепяният от Русия кмет. Алексей Кулемзин упрекна за офанзивата украинските сили. Засега няма коментар от украински публични лица.

Украйна от седмици организира контраатака на юг и на североизток, а най-големият прогрес беше реализиран по-рано този месец в северния регион Харков. В късното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски уточни: " В Харковска област - стабилизираме ситуацията, задържаме позициите си. Твърдо. Толкова крепко, че окупаторите изпадат в осезаема суматоха. Сега темпото е доста значимо. Темповете на стабилизиране в освободените региони, на придвижването на нашите войски. Темповете на възобновяване на естествения живот на освободената територия. "

Ръководителят на Луганска област Серхий Хайдай съобщи, че Украйна към този момент управлява левия бряг на река Оскил, считана за фронтова линия в Североизточна Украйна. По думите му идната цел ще бъде освобождението на град Лиман, който беше високомерен от съветските сили през май.

Вчера Русия беше упрекната, че е атакувала атомна централа на юг. Украинската държавна нуклеарна компания " Енергоатом " заяви, че детонация е избухнала на 300 метра от реакторите и е развалила здания на електроцентралата, нанесени са също по този начин вреди и на близката водноелектрическа централа и далекопроводи. Реакторите на централата обаче не са развалени и работят обикновено. Украйна още веднъж прикани Запада да засилва военната помощ, с цел да ѝ помогне да обърне хода на борбата против Русия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР