Украйна все по-трудно да си осигурява финансова подкрепа, тъй като

...
Украйна все по-трудно да си осигурява финансова подкрепа, тъй като
Коментари Харесай

Украйна все по-трудно да си осигурява финансова подкрепа от партньорите

Украйна все по-трудно да си обезпечава финансова поддръжка, защото вниманието на длъжностни лица в основни страни донори се измества към идните избори и геополитическото напрежение се ускорява.

Това сподели украинският министър на финансите Сергей Марченко в изявление за " Ройтерс ", цитиранп от " Укринформ ".

" Виждам доста отмалялост, виждам доста недостатъци измежду нашите сътрудници, те биха желали да не помнят за войната, само че войната към момента продължава, в цялостен мащаб ", сподели Марченко в коридорите на Международния валутен фонд (МВФ) в Маракеш.

Според него Украйна поставя " два пъти повече старания сега, с цел да убеди нашите сътрудници да ни дават поддръжка спрямо последните годишни срещи " през април.

Докато войната с Русия бушува, Украйна би трябвало да обезпечи финансова поддръжка от Запада, с цел да покрие бюджетен недостиг от 43 милиарда $ през 2024 година Разговорите тази седмица бяха засенчени от спора сред Израел и " Хамас ", който избухна тъкмо когато делегатите се насочиха към Маракеш.

Марченко сподели, че " геополитическа смяна и вътрешнополитически подтекст в разнообразни страни " понижават апетита на държавните управления да поддържат Украйна, споменавайки плануваните избори в Съединени американски щати и Европейския съюз през идната година.

Украйна е заделила спомагателни данъчни приходи и средства, които да бъдат набрани от вътрешния дълг, само че ще зависи от външна помощ за по-голямата част от разноските за идната година.

" Вече имаме някои задължения, като 5,4 милиарда $ от програмата на МВФ и чакаме задължения от Япония и Обединеното кралство и, несъмнено, разчитаме на нашите основни сътрудници и съдружници Съединените щати и Европейския съюз (ЕС) ", сподели Марченко.

Европейски Съюз работи върху пакет от 50 милиарда евро за Украйна за 2024 до 2027 година Марченко сподели, че Украйна търси 18 милиарда евро от тях през 2024 година, което подхожда на пакета, получен за тази година.

Марченко приветства напъните за преодоляване на замразените съветски държавни активи, като сподели, че това, което преди този момент беше представяно от западните поддръжници като постижима цел, в този момент звучи като проект.

Марченко сподели, че стопанската система на Украйна се чака да нарасне с 5% през 2024 година и достатъчното предпазване на газ за зимата би трябвало да поддържа стопанската система от евентуално повишаване на цените.

Украйна е получила съвсем 33 милиарда $ от страните от Г-7 от началото на пълномащабната война през февруари 2022 година Тези средства станаха основни за обезпечаването на уравновесен държавен бюджет и финансирането на сериозни разноски.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР