Украйна уволни двама висши служители на киберотбраната, съобщи в Телеграм

...
Украйна уволни двама висши служители на киберотбраната, съобщи в Телеграм
Коментари Харесай

Киев уволни началниците на киберотбраната си заради корупция

Украйна уволни двама висши чиновници на киберотбраната, заяви в " Телеграм " представителят на държавното управление във Върховната Рада Тарас Мелничук. Това се случва в деня на визитата на американския боен министър Лойд Остин в Киев.

Прокуратурата към този момент разгласи следствие на хипотетична корист в държавната организация за киберсигурност, отбелязва " Дневник ".

Киев също по този начин форсира акцията си за противопоставяне на корупцията в блян както да стартира договаряния с Европейския съюз и да ги поведе сполучливо, по този начин и да убеди американските политици, че парите им за военна помощ против Русия не потъват в схеми.

Уволнени са Юрий Шчихол, началник на Държавната работа за специфични връзки и отбрана на информацията на Украйна, и заместникът му Виктор Жора. Това е службата, виновна за сигурността на държавните връзки и отбрана на страната от хакерски атаки. За краткотраен началник на службата е назначен Дмитрий Маковски, написа още Мелничук.

Последваха известия от Националното антикорупционно бюро, че се проверяват ръководителят и заместник-ръководителят на службата за хипотетичната им роля в скрит план на шестима души за заграбване на 62 млн. гривни (1.72 млн. долара) сред 2020 година и 2022 година

Подозренията са за пазаруване на програмен продукт на повишена цена от две компании, за които се твърди, че са под техен надзор и че договорката е била затворена за други претенденти. Наказанието им може да е до 12 години затвор.

В схемата съгласно известието са взели участие и общоприет шеф и чиновник на държавна компания, както и притежателят на група компании и един от чиновниците му (не се показват имена).

Вчера бе обявено за уволнението на командващата медицинските сили на армията Тетяна Осташченко след поредност апели от медици и доброволци да бъде отстранена от поста. Днес на поста бе назначен генерал-майорът от здравната работа Анатолий Казмирчук.

През юли депутатът Соломия Бобровска съобщи, че командването на Медицинските сили не е закупило комплекти за първа помощ през 2023 година, а тези, предоставени посредством интернационална помощ, не са съответно тествани.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР