Украйна упреква Русия, че в нападенията си над страната е

...
Украйна упреква Русия, че в нападенията си над страната е
Коментари Харесай

Хвърлила ли е Русия вакуумна бомба в Украйна?


Украйна укорява Русия, че в нападенията си над страната е употребила вакуумна бомба. Какво се знае за този случай? Има ли доказателства? И за какво вакуумните бомби са толкоз рискови?

е хвърлила в Украйна вакуумна бомба? Това обвиняване насочи предходната седмица украинската посланичка във Вашингтон. След среща с американски конгресмени Оксана Макарова сподели: " Днес те използваха вакуумна бомба, което е неразрешено съгласно Женевската спогодба. "

Що е то вакуумна бомба?

Вакуумните бомби, които са известни още като термобарични или горивно-въздушни муниции, развиват извънредно висока температура. Повечето нормални взривни устройства употребяват комбинация от гориво и окислител, с цел да провокират детонация, до момента в който вакуумните бомби са цялостни съвсем напълно със запалително вещество и употребяват като окислител кислорода във въздуха.

Термобаричното оръжие се състои от два избухливи заряда. След като бомбата бъде пусната от аероплан или изстреляна като снаряд, бързо се задейства механизъм, който детонира първия заряд на избрана височина. При тази експлозия във въздуха се разпръсква огромно количество летлива течност или тънък прахуляк, които се смесват с атмосферния О2. След като облакът от въпросното вещество се разшири задоволително, се задейства вторият по-мощен избухлив заряд, който го възпламенява и по този начин се получава извънредно мощна детонация.

Какви вреди провокират вакуумните бомби?

Вакуумните или термобаричните бомби имат голяма разрушителна мощ. Правозащитната организация " Хюман Райтс Уоч " цитира данни, оповестени в документ на Централно разузнавателно управление на САЩ: " Хората наоколо до детонацията, биват унищожени. При тези, които се намират на по-голямо разстояние, евентуално ще настъпят многочислени вътрешни и невидими с просто око пострадвания, като спукани тъпанчета, тежки мозъчни разтърсвания, спукани бели дробове, раздрани вътрешни органи, може би ослепяване. "

Телевизионният канал CNN оповестява, че термобарична оръжейна система е била видяна на съветска територия покрай границата с Украйна. Репортерът на тази телевизия Фредерик Плайтген разгласява в Туитър свое видео по тази тематика. Той написа: " Руската войска е разположила южно от Белгород тежка огнехвъргачка TOS-1, която изстрелва термобарични ракети. "

Белгород е съветски град покрай границата с Украйна. Дъждовни води се свърза с Франк Зауер, учител в Университета на Бундесвера в Мюнхен, който удостовери: " Ние знаем, че руснаците са разположил там съответните оръжейни системи. "

Твърди се, че една вакуумна бомба е избухнала в украинския град Охтирка. В обществените мрежи бяха публикувани фотоси и видеа, показващи детонацията и последствията от нея. Говорителката на Белия дом Джейн Псаки съобщи, че е гледала сходни репортажи, само че до момента не може да удостовери дали Русия е употребила такова оръжие. Задача на интернационалните организации в този момент е да създадат справедлива оценка на обстоятелствата.

Междувременно американската посланичка в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфилд упрекна руснаците, че употребяват термобарично оръжие: " Изгледахме видеа, които демонстрират по какъв начин руснаците внасят в Украйна извънредно смъртоносни оръжия, които нямат никаква работа на бойното поле ", сподели посланичката пред Общото заседание на Организация на обединените нации. И добави, че става дума за касетъчни и вакуумни бомби, които са неразрешени съгласно Женевската спогодба.

Какво споделят специалистите?

Франк Зауер от Университета на Бундесвера изяснява: " Въз основа на фрагментите от Украйна аз считам, че е допустимо там да са били употребявани горивно-въздуши муниции. Само въз основа на наличния видеоматериал обаче това не може да се твърди с безспорна сигурност. " Сходно е мнението и на военния специалист Густав Гресел, който също изгледа видеоматериалите по молба на Дъждовни води: " Според мен сходна разрушителна мощ няма никое друго оръжие, с изключение на нуклеарното. " И прецизира, че единствената друга опция е боеприпасът да е взривил някакви други експлозиви. " В подобен случай обаче щеше да последва серия от детонации ", прецизира Гресел. Вестник " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " предизвестява, че в средите на западни секрети служби има подозрения дали става дума за вакуумна бомба.

Ако обаче изказванието, че е била употребена точно такава бомба, се удостовери, тогава ще имаме налице военно закононарушение, против което Украйна може да води развой. " Притежаването на такива оръжейни системи не е неразрешено. Но потреблението им в гъсто обитаеми региони е военно закононарушение, тъй като това оръжие има унищожителен резултат ", изяснява Франк Зауер.

***
Вижте и това видео от нашия списък:

" Сърцето ми се къса. Искам да се боря в Киев. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР