Украйна удари руски петролен танкер с морски дрон часове след атака на военноморска база

...
Един от най-големите петролни танкери в Русия беше ударен от
Коментари Харесай

Един от най-големите петролни танкери в Русия беше ударен от морски дрон, последният залп в украинска военна кампания, използваща безпилотни превозни средства за атакуване на далечни руски цели по въздух и по море.

Корабът под руски флаг Sig е бил ударен от дрон, носещ 450 килограма (992 паунда) тротил малко преди полунощ, според източник от Службата за сигурност на Украйна. Ударът създаде дупка в машинното отделение на кораба на водолинията от десния борд, принуждавайки 11-членния екипаж да се бори с водозабора, казаха руските власти. Наводнението в крайна сметка спря.

Федералната агенция за морски и речен транспорт на Русия заяви, че няма съобщения за жертви и че Sig не е превозвал петрол, когато дронът се е разбил в кораба. Украински служители обаче казаха, че някои членове на екипажа са ранени и че танкерът е превозвал гориво за руската армия.

CNN не успя да провери независимо твърденията.

Ударът по Sig дойде само часове, след като украинските морски дронове се насочиха към голяма военноморска база в Новоросийск, крайбрежен град на Черно море, който е дом на най-голямото руско пристанище по обем обработени товари. Руски десантен кораб-амфибия беше ударен, оставяйки го да се наклони лошо и да седи много ниско във водата.

Украйна също засили атаките си с помощта на безпилотни летателни апарати през последните седмици, удряйки цели на руска територия, включително в Москва.

Двете морски атаки в петък бяха извършени близо до Керченския пролив, който свързва Кримския полуостров с континентална Русия.

След незаконното анексиране на полуострова през 2014 г. Кремъл похарчи около 3,7 милиарда долара, за да свърже физически и символично Крим с Русия чрез мост. Руският президент Владимир Путин лично поведе конвой по 12-милния надлез – най-дългият в Европа – за да отпразнува откриването му през 2018 г.

Керченският мост беше атакуван няколко пъти, откакто Русия нахлу в Украйна миналата година. Експлозия през октомври уби трима души и срути част от пътното платно, а украинските сили атакуваха моста миналия месец.

Нападението от петък обаче се оказа едно от най-големите до момента. В допълнение към атаките срещу Sig и военноморската база, в петък сутринта украинските дронове се насочиха към петролно хранилище във Феодосия, град на южния бряг на Кримския полуостров. Общо десет безпилотни летателни апарата са били свалени над Крим, според Министерството на отбраната на Русия

Украинските власти обещаха да продължат да атакуват моста и корабите, плаващи в украинските териториални води, дори и да са контролирани от Русия. Ръководителят на украинската служба за сигурност Васил Малюк нарече подобни атаки „абсолютно логични и ефективни“.

Малюк каза, че ако руснаците искат подобни инциденти да спрат, „те имат единствената възможност да го направят – да напуснат териториалните води на Украйна и нашата земя“.

Джош Пенингтън и Джошуа Берлингер от CNN допринесоха за този доклад

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР