Украйна твърди, че си връща обратно сондажните платформи в Черно море от руския контрол

...
Украйна твърди, че успешно си е върнала контрола над четири
Коментари Харесай

Украйна твърди, че успешно си е върнала контрола над четири платформи за сондиране на газ в северното Черно море, близо до Кримския полуостров .

Видео от операцията, за която Украйна твърди, че се е състояла миналия месец, показва как специални части премахват руско военно оборудване.

Русия завзе контрола над така наречените "Кули Бойко" през 2015 г., малко след като незаконно анексира Крим.

Воде се битка за контрол над тези стратегически води от миналата година.

Видео и изявление, публикувани от военното разузнаване на Украйна, озаглавени Битката за морето, предлагат рядък поглед към тази сфера на конфликта .

Във видеозаписа, който BBC не може да провери, се виждат твърди надуваеми лодки да се движат бързо през Черно море, превозвайки екипи от украинските специални сили.

В един момент лодките минават близо до Змийския остров, известен още като остров Змийни, който беше превзет от Русия в първия ден от нейната пълномащабна инвазия миналата година и превзет отново четири месеца по-късно.

След това се виждат войски да се катерят на една от платформите и да отстраняват руски доставки, както и жизненоважно радарно оборудване.

"На сондажните платформи руснаците са разположили складове с боеприпаси и гориво за хеликоптери", се казва във видео коментара.

"Те също така поставиха радарни станции на кулите, с помощта на които наблюдаваха ситуацията в цялото Черно море."

Защо Русия не може дръжте се на Змийския остров Зеленски посещава Змийския остров на 500-ия ден от войната

Въпросният радар, Neva-B, действаше като ретранслатор, разширявайки зрителното поле на Русия в жизненоважни води между Украйна и полуостров Крим.

В един момент видеото изглежда показва неистови усилия на украинските войски да се защитят срещу руски изтребител Су-30 реактивен самолет, кръжащ отгоре.

Има празненства, тъй като противовъздушна ракета, държана от рамо, е изстреляна, карайки самолета да се оттегли.

Няма очевидни доказателства за по-нататъшни битки, но говорител на военното разузнаване каза, че руските войници на една от платформите са били убити.

Според военното разузнаване операцията е била изпълнена с драма, включително 14-часово издирване на войник („специален агент Конан“), който е паднал зад борда, но най-накрая беше спасен, след като беше забелязан от дрон.

Разказът на Украйна за операцията не може да бъде независимо потвърден, но на 27 август британското министерство на отбраната (МО) туитна, че е имало „престрелки“ около газа платформи.

'Невиждана битка за контрол'

"Миналата седмица руски боен самолет стреля по малка украинска военна лодка, действаща близо до платформа в северозападната част на морето", отбеляза Министерството на отбраната, като възможна препратка към операцията.

Всичко това е част от до голяма степен невиждана битка за контрол над северното Черно море, което и двете страни смятат за жизненоважно.

Платформите разполагат с ценни въглеводородни ресурси, каза Министерството на отбраната, и могат да се използват като "бази за предно разполагане, площадки за кацане на хеликоптери и за позициониране на ракетни системи с голям обсег."

През последните дни Русия повече от веднъж е твърдяла, че е прихванала малки лодки, превозващи украински войници край западния бряг на Кримския полуостров.

Профил на Крим

Миналата година контролът над Змийския остров и платформите на Бойко - кръстени на бившия министър на енергетиката на Украйна - се разглеждаха като част от заплахата на Русия за украинския Черен Морски пристанища.

Сега Русия изглежда е тази, за която трябва да се тревожим най-много, тъй като украински дронове и командоси предприемат нападения в северозападния ъгъл на Крим, увреждайки радарна база на полуостров Тарханкут и дори поставяне на украинско знаме по време на операция за отбелязване на Деня на независимостта на 24 август.

Сергий Кузан от базирания в Киев Украински център за сигурност и сътрудничество нарече мисията "Кулите Бойко" "дръзка операция на дълги разстояния".

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">"Победихме руснаците, защото бяхме първите, които стигнаха до кулите и премахнаха руските очи и уши", каза той, "преди руснаците да изпратят своите самолети, за да защитят оборудването си. "

Киев не крие намерението си да си върне Кримския полуостров.

" Русия също загуби способността да контролира напълно водите на Черно море", се казва във видео коментара, "което прави Украйна много морски мили по-близо до връщането на Крим."

Засега това може да е далечна перспектива, но намаляването на способността на Русия да вижда какво се случва в северното Черно море се смята за жизненоважно за постепенното отслабване на хватката на Москва.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР