Украйна твърди, че е осуетен заговор за убийство на Зеленски

...
Предполагаем информатор на Русия е бил задържан във връзка със
Коментари Харесай

Предполагаем информатор на Русия е бил задържан във връзка със заговор за убийството на украинския президент Володимир Зеленски, съобщи украинската служба за сигурност (SBU) в понеделник.

Задържаната жена не е назована публично, но е от южния украински регион Николаев, според изявление на СБУ.

СБУ каза, че тя е „събирала разузнавателна информация“ за планираното посещение на Зеленски в Николаев в края на юли, за да планира руски въздушен удар за убийството на президента.

Въпреки това агентите на СБУ са получили информация за „подривната дейност на заподозрения“ и са предприели допълнителни мерки за сигурност, осуетявайки заговора.

СБУ каза, че е хванала жената „на местопрестъплението“, докато тя „се опитвала да предаде разузнавателна информация на нашествениците“.

При следене на комуникациите на жената СБУ установява, че тя има за задача и да идентифицира местоположението на системи за електронна борба и складове с боеприпаси на въоръжените сили.

Твърди се, че тя е пътувала из територията на областта и е снимала местоположението на украински обекти.

Според разследването извършителят е жител на Очаков в Николаевска област и бивша продавачка във военен магазин.

„Автоматика за всеки“

Зеленски се сблъска с няколко известни покушения срещу живота му, откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване в страната му през февруари 2022 г. Руските специални сили бяха натоварени със задачата да елиминират украинския президент в началото на войната.

В профил, публикуван през април 2022 г., списание TIME описва как руските войски са скачали с парашут в Киев, за да убият или заловят Зеленски и семейството му на 24 февруари, ден след началото на войната.

Докато украинските сили се биеха с руснаците по улиците на Киев, президентската охрана се опита да запечата комплекса, използвайки полицейски барикади и купчини шперплат, съобщи TIME.

Олексий Арестович, ветеран от военното разузнаване, каза, че пушки и бронежилетки са били раздадени на Зеленски и около дузина помощници, докато руските войски са направили два опита да щурмуват президентския комплекс.

„Беше абсолютна лудница“, каза Арестович пред TIME. „Автоматика за всеки.“

Зеленски пренебрегна съвета на бодигардовете си да напусне комплекса и също така отказа предложенията на британските и американските сили да го евакуират. Той отговори с известната реплика: "Имам нужда от амуниции, а не от превоз."

По-късно Зеленски излезе извън комплекса, за да заснеме предизвикателно видео съобщение на телефона си, докато украинските войски се бият с руснаците на близките улици.

Още няколко опита

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк каза през март миналата година, че Зеленски е оцелял при повече от дузина опита за убийство.

„Чужди източници говорят за два или три опита. Вярвам, че има повече от дузина подобни опити. Постоянно получаваме разузнавателна информация, че има определени разузнавателни групи, които се опитват да влязат в правителствени помещения и други подобни“, каза Подоляк, цитиран от Украинска правда.

„Западното разузнаване правилно твърди, че основната цел за Путин е бил Зеленски по отношение на нападение срещу правителствени квартали и опит за убийство на ключовия лидер на страната“, добави той.

Украински президент Владимир Зеленски отговори на лични въпроси в интервю за CNN през юли. class= Украинският президент Володимир Зеленски отговори на лични въпроси в интервю за CNN през юли. Мик Кревер/CNN

В интервю за CNN през юли, малко преди този предполагаем опит за убийство, Зеленски говори за живота със знанието, че смъртта му остава приоритет за руските сили.

„Ще бъда честен с вас и ще ви кажа, че реших, че ако мисля за това постоянно, просто ще се затворя. Много като Путин сега, който не напуска бункера си“, каза Зеленски.

Зеленски също каза, че смята, че е важно украинците, които живеят и се опитват да отблъснат руската инвазия, да видят, че техният президент също е изправен пред заплахи.

„Ако се изолирам, няма да разбера какво се случва около мен в страната. Ще загубя връзката с обществото. И ако загубя тази връзка, ще загубим обществото. Убеден съм, че обществото трябва да види дали те са изложени на риск, президентът им също е изложен на риск – заедно, с тях“, каза той.

„Разбира се, разбират, че имам защита и т.н., но трябва да бъда на една страна с моите хора. Знаеш, че можеш да се пъхнеш в клетка като животно и да се оковаваш там непрекъснато, мислейки си, че ще бъдеш убит.”

Зеленски каза, че оставя въпроса за личната си сигурност „на професионалистите“, което му позволява да „освободи (своя) ум за решаване на стратегическите въпроси“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР