Украйна твърди, че е повредила ценни руски самолети, използвайки „картонени“ дронове от Австралия при дързък рейд

...
Украйна твърди, че е използвала картонени дронове от Австралия, за
Коментари Харесай

Украйна твърди, че е използвала картонени дронове от Австралия, за да удари пет самолета на руско летище.

Русия не споменава щети на летището, но съобщава за удари в района.

През март Австралия обяви доставка на леките дронове в пакет за помощ за Украйна.

Украйна твърди, че атака, която повреди пет бойни самолета на руско летище, беше извършена с помощта на "картонени" дронове от Австралия.

Украинската служба за сигурност (SBU) каза на Kyiv Post в събота, че е ударила четири МиГ-29 Изтребители Су-30 на летище Курск в Западна Русия.

Освен самолетите, дроновете са повредили две ракетни установки "Панцир" и част от система за противовъздушна отбрана С-300, съобщи СБУ пред изданието.< /p>

Според известен проруски блогър @fighterbomber, който следи отблизо руските военновъздушни сили, атаката е била първото използване на осигурени от Австралия безпилотни летателни апарати за доставка, направени от картон.

Insider не можа независимо потвърждават твърдението, но във вторник посланикът на Украйна в Австралия Васил Мрьошниченко гарантира за него, като каза в публикация на X: „Картонени дронове от Австралия, използвани при атака срещу руско летище.“

Твърдението не е такова колкото и диво да звучи. През март австралийският производител на отбрана SYPAQ обяви, че е осигурил договор на стойност 700 000 долара с австралийското правителство за производство на неговите дронове Corvo Precision Payload Delivery System за Украйна.

Дроновете Corvo са описани от SYPAQ като „картонения самолет, " но според по-ранно съобщение за пресата на компанията те са направени от восъчен пенокартон. Те се доставят с плоски опаковки и могат да летят до 75 мили, което поставя Курск в непосредствена близост до границите на Украйна.

Те са предназначени за разузнаване или доставка, а не за пренасяне на експлозиви.

Не е ясно как точно биха били използвани като част от последната атака. Според твърдението на @fighterbomber атаката е комбинирала експлозивни дронове с празни, което предполага, че леката конструкция на борда на Corvo ще помогне на цялата група да избегне радара.

Бившият австралийски генерал Мик Райън каза пред The ​​Age, че ще бъде лесно да се адаптира Corvo да носи експлозиви. SYPAQ отказа да коментира пред вестника как са използвани дроновете.

В публикация за атаката с дрон, описанието на руското МО на дроновете над Курск каза, че са самолетни, което съответства на Corvo дизайн.

Ударът би бил рентабилен начин за премахване на прекомерни руски самолети: Производството на Су-30 се оценява на десетки милиони долари.

Руският Министерството на отбраната не споменава щети на летището, като просто каза, че е свалило два дрона над Курск и в Брянск, на около 150 мили. Междувременно губернаторът на Курск Роман Старовойт каза, че дрон е повредил жилищен блок.

Експлозиите са заснети от камера близо до жп гара Курск тази нощ, съобщи украинското издание RBC.

Посланикът каза пред Sydney Morning Herald, че летището е „легитимна цел“, тъй като Русия го използва като база за извършване на атаки срещу Украйна.

Прочетете оригиналната статия в Business Insider

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР