Украйна трябва да премине през преговори за присъединяване към Европейския

...
Украйна трябва да премине през преговори за присъединяване към Европейския
Коментари Харесай

Шмигал: Украйна приключва преговорите с ЕС до 2 години

Украйна би трябвало да премине през договаряния за присъединение към Европейския съюз (ЕС) след по-малко от две години. Това съобщи украинският министър председател Денис Шмигал на съвещание на държавното управление в петък, представен от " Укринформ ".

Той означи, че Украйна сега приключва осъществяването на седем рекомендации на Европейската комисия (ЕК), което ще разреши да се започват идващите стъпки за интеграция. Украйна също би трябвало да проучва сходството на своето законодателство със законодателството на Европейски Съюз, с цел да разбере ясно обсега на работата, която би трябвало да бъде осъществена.

Едновременно с оценката на сходството, приемането и използването на европейското законодателство Украйна ще се приготви за директни договаряния по отношение на самото присъединение.

" Какво значи това? Ще се образува преговорната позиция на Украйна и тя ще дефинира нашите мощни страни, границите на компромисите, по какъв начин влизането в Европейски Съюз ще се отрази на избрани браншове на стопанската система и страната като цяло. Екипи от договарящи от украинска страна ще ще бъдат образувани, които ще могат професионално да разискват детайлности в разнообразни области. Това ще бъде основата за започване на публични договаряния за присъединение. След това ни следва пътят на договарянията, който би трябвало да приключи с подписването на съглашението за Украйна присъединение към Европейски Съюз. Очакваме да приключим този път за по-малко от две години. Тогава Украйна ще стане пълновръстен член на Европейски Съюз ", сподели Шмигал.

Той добави, че след присъединението на Украйна към Европейски Съюз всички бариери пред търговията, рестриктивните мерки върху придвижването на работна ръка ще бъдат дефинитивно премахнати и Украйна ще получи достъп до структурните и капиталовите фондове на Европейски Съюз.

" Обемът на работата е грамаден. В същото време виждаме, че нашите европейски сътрудници са решени да си сътрудничат продуктивно по въпроса за интеграцията ", сподели Шмихал.

Той означи, че от 2014 г. руското управление е концентрирало голямо количество запаси, с цел да попречи на интеграцията на Украйна в Европейски Съюз.

" След разпадането на Съветския съюз Русия в никакъв случай не одобри обстоятелството, че Украйна е самостоятелна страна. Сега не могат да одобряват, че Украйна скоро ще стане част от Европейски Съюз. За нас въпросът тук не е във формат " в случай че, ", само че във формата на " по кое време ", добави той.

Сега, когато Русия прави всичко, с цел да попречи на европейската интеграция на Украйна, нейните достижения в тази област наподобяват още по-важни, сподели Шмихал.

Припомняме, че на 23 юни 2022 година държавните и държавните ръководители на Европейски Съюз одобриха решение за даване на Украйна на статут на страна претендент за присъединение. Статутът се дава абсолютно, само че би трябвало да бъдат изпълнени някои рекомендации на Европейската комисия.

Министърът на защитата на Украйна Олексий Резников има вяра, че страната му е член на НАТО по всичко, с изключение на по име.

" Украйна като страна и въоръжените ѝ сили станаха член на НАТО. Де факто, не де юре. Защото имаме оръжие и схващане по какъв начин да го използваме ", акцентира той в изявление за Би Би Си.

Резников не се съгласи, че коментарът му може да се схване като спорен от Русия и Алианса.

" Защо спорно? Това е правилно. Факт е ", безапелационен бе той. " Сигурен съм, че в близко бъдеще ще станем член на НАТО де юре ", изрази убеденост той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР