Украйна трябва да бъде подготвена за факта, че от 2033

...
Украйна трябва да бъде подготвена за факта, че от 2033
Коментари Харесай

Украйна ще започне да връща финансовата помощ от ЕС от 2033 година

Украйна би трябвало да бъде готова за обстоятелството, че от 2033 година ще би трябвало да стартира да връща икономическата помощ, получена от Европейския съюз, предава немският ефирен канал N-TV. Според проекта на Европейската комисия плануваната за 2023 година сума на поддръжката в размер на 18 милиарда евро би трябвало да бъде изплатена под формата на заем, върху който няма да се начислява рента, съобщи Агенция " Фокус ".

Досега Европейски Съюз предоставяше на Украйна освен заеми, само че и дотации. Общо от началото на войната на Киев са предоставени 19,7 милиарда $, без да се броят средствата за доставка на оръжия. Според N-TV благодарение на нов пакет от помощи Брюксел има намерение да помогне на Украйна да изплаща пенсии и заплати: също така парите би трябвало да се употребяват за възобновяване на инфраструктурата, както и за поддържане на работата на значими уреди като учебни заведения, лечебни заведения и приюти.

Европейската комисия има намерение да вземе парите за заема на Украйна от финансовите пазари, разяснява медията. Средствата от бюджета на Европейски Съюз ще служат като гаранция: както отбелязва N-TV, в този момент проектът на Европейската комисия би трябвало да бъде утвърден от държавните управления на страните от Европейски Съюз и Европейския парламент. Според вицепредседателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис няма време за губене, тъй че Европейската комисия се надява утвърждението да бъде обещано тази година. Домбровскис добави, че се възнамерява първото заплащане да бъде осъществено през януари.

Според изчисленията на МВФ месечната потребност на Украйна от финансова поддръжка през 2023 година ще бъде 3-4 милиарда евро. Планираният заем от Европейски Съюз ще покрие 1,5 милиарда евро: Украйна би трябвало да получи останалата част от други сътрудници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР