Украйна спешно се нуждае от няколко милиарда долара на месец,

...
Украйна спешно се нуждае от няколко милиарда долара на месец,
Коментари Харесай

Украинската икономика увисна на ръба на пропастта

Украйна незабавно се нуждае от няколко милиарда $ на месец, в противоположен случай страната няма да може да действа. Това е оповестено публично от украинските управляващи, а Западът наподобява дава обещание да помогне. Как тъкмо ще наподобява помощта, по кое време тъкмо ще дойде и за какво всички тези операции е извънредно малко евентуално да оказват помощ на Киев?

Още при започване на април украинският финансов министър Сергей Марченко разгласи, че от април чака месечна дупка в бюджета на страната в размер на 5-7 милиарда $ - и те би трябвало да бъдат взети отнякъде. Сумата не е взета от нищото: „ Украйна се нуждае от 7 милиарда $ на месец под формата на незабавна финансова помощ за покриване на обществени помощи и заплати. Президентът Владимир Зеленски сподели за това на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Преди Великден, изказвайки се на пролетната сесия на МВФ и СБ, Зеленски повтори настояването си. В същото време украинците чакат да получават 2 милиарда $ на месец от Съединени американски щати. В последна сметка бяха обещани пари на Украйна. Но дали ще я спасят?

Ще има пари, само че след това

Не беше допустимо да се изпросят седем милиарда $. „ Съгласихме се и Фондът сътвори специфична административна сметка, посредством която всички наши сътрудници ще оказват поддръжка. Цифрата към този момент е утвърдена – това е 5 милиарда $ всеки месец “, сподели министър председателят на Украйна Денис Шмигал на 26 април. Вярно, както по-късно изясни Владислав Рашкован, заместник-изпълнителен шеф в МВФ за Украйна, досега е избран единствено размерът, само че не и механизмите за попълване на тази сметка.

Накратко, той приказва за три евентуални съществени източника: национални бюджети, средства на централната банка и частни пари. Последното може да бъде изхвърлено незабавно, първото е под въпрос: за това би трябвало да се трансформират бюджетите, а в сегашните условия това не става бързо. Остава второто – преразпределението на квотите за СПТ (специалната валута на МВФ, така наречен специфични права на тираж).

„ Тук има преграда: ЕЦБ категорично не разрешава на централните банки да отпускат заеми или безплатни средства от своите запаси. Но те имат парите както физически, по този начин и под формата на СПТ, разпределени от МВФ предходната година като част от битката с следствията от пандемията. По време на срещата беше открито евентуално решение по какъв начин да се употребяват. Ще работим по това през идващите седмици “, сподели той.

Тоест, наподобява да, само че през днешния ден никой не може да каже ясно по кое време това „ да “ за Украйна ще се трансформира в действителни пари (и най-важното при какви условия). „ Ще работим “ е разбираемо, само че април към този момент мина. И Украйна има потребност от пари, както се споделя, през вчерашния ден.

Националната банка включи машината

Междувременно Украйна е помолена да закърпи ситуацията. Министерството на финансите, както и през март, излиза на пазара с военни държавни облигации. И както се оказа, облигации се купуват освен от държавни банки, само че и от Националната банка на Украйна

В резултат на това Националната банка изкупи назад облигации за 70 милиарда гривни (от които 50 милиарда през април). За съпоставяне: останалата част от пазара купи облигации единствено за 58 милиарда. Като цяло Министерството на финансите единствено посредством Националната банка възнамерява да завоюва към 400 милиарда гривни по този метод.

Всъщност приказваме за необезпечени излъчвания - и Нов български университет признава това. Но пазарът към този момент реагира на този изблик на гривна. През втората половина на април обменните курсове скочиха доста: междубанковият пазар, курсовете в банките и обменните бюра. В менителниците сега е най-високият курс, повече от 33 гривни за $ (официалният остава неизменен от 24 февруари - 29,28 гривни). Преди месец сарафите купуваха един $ за не повече от 31 гривни.

Криза на просрочените контракти

И това не е изненадващо. Всъщност Националната банка на Украйна печата пари, които не са обезпечени с нищо. Украинският “Форбс” разгласява данни от втората вълна на проучване на положението на украинския бизнес. 45% от интервюираните предприемачи споделят, че изцяло или съвсем изцяло са лимитирали активността си. Други 31% работят отчасти. Само 14% от бизнес процесите не са били наранени от военни дейности.

Бездействащ бизнес освен не създава артикули, само че и не връща заеми. „ Очакваме, че равнището на просрочени заеми може да надвиши 50% “, споделя източник в националната банка. Потенциалните вреди за банковата система се правят оценка на 500 милиарда гривни (15 милиарда долара).

Друг проблем е последователното свиване на пазара като подобен. От май териториите, следени от въоръжените сили на РФ (Херсонска и отчасти Запорожка области) са трансферирани в зоната на рублата. След преходния интервал циркулацията на гривната там ще спре. И дружно с отдръпването на гривната, стоките, импортирани от украинска страна, последователно ще изчезнат.

Украйна към този момент претърпя сходен сюжет през 2014-2015 година, когато Крим влезе в зоната на рублата, а по-късно и републиките в Донбас. Тогава това стана една от аргументите за отслабването на гривната, същото би трябвало да се чака и в този момент.

Горивните ваканции завършват

На фона на всичко това рецесията с горивото наподобява дреболия. Тя обаче също способства за цялостната картина. Нещо повече, тук към този момент, извинете за неволната игра на думи, даже държавното управление налива бензин в огъня.

Цените на горивата са контролирани от края на февруари. Не толкоз строго като $, само че въпреки всичко. През март, за понижаване на цените, Данък добавена стойност беше понижен от 20% на 7%, което разреши да се задържат известно време. Въпреки това, а даже заради това, действителната пределна цена на литър дизелово гориво към този момент е достигнала 40 гривни.

Но да купиш на такава цена е шанс и нормално го продават по туба на кола. Нуждаете се от повече - цената става по-висока (45-47 гривни). Факт е, че цената на едро през април беше в диапазона от 39,5-44 гривни, цените на дребно и държавното управление не бяха в сходство с тези на едро. Бизнесът не може да работи на загуба.

Сега Върховната Рада е записала законопроект, който ще върне предходната ставка на Данък добавена стойност върху горивото - най-вероятно това е цената за месечните " моркови " от МВФ. Ето за какво специалистите поучават да се готвят за 52-55 гривни за литър. Тоест цената на горивото в Украйна ще бъде настигне европейската. Тя ще навакса, наред с други неща, тъй като през април рафинерията в Кременчуг спря да работи и личното произвеждане на гориво в Украйна беше фактически занулено. Реакцията на бизнеса на сходен скок на разноските не е належащо да се изяснява в детайли - цените ще се покачат за всичко. И това е в най-хубавия случай, в най-лошия - пътнотранспортната връзка ще се срине.

Лесно е да се види, че украинското държавно управление показва много едностранчиво схващане на обстановката, в която се намира. И това се отнася освен за стопанската система.

Например, Киев схваща казуса с военните дейности само като пълнене на Украйна с оръжие, а проблемите на стопанската система - като получава пари от МВФ. Въпреки това, както изпомпването на оръжия няма да помогне на Украйна в нейната борба с Руската федерация, по този начин и парите няма да решат икономическите проблеми. Пет до седем милиарда $ (добре, да приемем, че МВФ ще им дава толкоз всеки месец) е същото като уред за „ изкуствено сърце “. Може да поддържа живота за известно време, само че не можете да живеете с него непрекъснато.

Много скоро даже украинските оптимисти ще схванат, че е невероятно да се живее непрекъснато в горяща къща. Дори и да ви заплащат за това.

Превод: В. Сергеев

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР